Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

I ove godine Općina Preko prijavit će dva projekta za obnovu Tvrđave sv. Mihovila

Potkraj prošlog tjedna završila je druga kampanja arheoloških istraživanja unutar Tvrđave sv. Mihovila, a Općina Preko već priprema dokumentaciju za novi javni poziv Ministarstva kulture i medija.

-Budući da se prema nalogu konzervatora mora istražiti ukupno oko 700 četvornih metara, ove ćemo se godine ponovno prijaviti na javni poziv Ministarstva kulture i medija s ciljem dobivanja bespovratnog novca za cjelokupni dio arheoloških istraživanja. Osim arheologije, ove godine prijavit ćemo i projekt konzervacije zidina prilikom koje će se iskoristiti originalni kamen koji je ostao unutar tvrđave nakon arheoloških istraživanja, najavljuje općinski načelnik Jure Brižić

U proteklih gotovo pet tjedana arheolozi tvrtke Arheolog d.o.o., u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Zadru, istražili su stotinjak četvornih metara uz južni zid tvrđave. Najvažniji nalaz upravo završene kampanje su ostaci kapetanove kuće građene oko 1400. godine, a pronađena je i manja količina pokretnog arheološkog materijala, većinom keramike, kao i inventar iz Drugoga svjetskog rata.

-U posljednje dvije godine Općina Preko dobila je od Ministarstva kulture ukupno 400.000 kuna, a iz općinskog proračuna izdvojili smo još dodatnih 260.000 kuna te je ukupno istraženo oko 200 četvornih metara. Nadamo se da će resorno ministarstvo odobriti oba projekta sa što izdašnijim iznosima jer tek nakon toga možemo krenuti u izradu glavnog i izvedbenog projekta obnove tvrđave i u njenu cjelokupnu obnovu te turističku i kulturnu valorizaciju, ističe Brižić.