Na području Općine Preko ostvareno više od 80 posto lanjskih turističkih rezultata

Na području Općine Preko ostvareno više od 80 posto lanjskih turističkih rezultata

Turistička godina koju je obilježila globalna koronakriza ipak je, unatoč negativnim prognozama, na području Općine Preko donijela dobre brojke.

Od 1. siječnja do 31. kolovoza ukupno je, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dosegnuto 83 posto u dolascima i 86 posto u noćenjima.

Prema podacima iz sustava eVisitor, od 1. do 31. kolovoza 2020. na području TZO Preko ostvareno je 3302 dolaska, što je 24 posto manje u odnosu na lani, te 36.142 noćenja, odnosno 21 posto manje nego u kolovozu 2019. godine.

Prema mišljenju Ivana Košte, direktora TZO Preko, mjesta zadovoljstvu svakako ima, iako nam statistički rezultati pokazuju nešto manje brojke.

-Trebamo biti zadovoljni rezultatima u ovoj specifičnoj sezoni u kojoj se nisu mogla organizirati društveno-turistička događanja i skupovi, a svakodnevni život odvijao se po pravilima na koja dosad nismo navikli. Porastom broja oboljelih u Hrvatskoj u drugoj polovici kolovoza te nemogućnošću dolaska gostiju s nama bliskih tržišta, dodatno su otežana turistička kretanja. Ostaje nam posezona, nadamo se lijepom vremenu i dolascima barem domaćih gostiju, a i stranih s ponekih nama još uvijek mogućih tržišta. U Hrvatskoj trenutačno boravi oko 300.000 turista, što nam kazuje da su sekundarne potrebe ljudima ipak na jako važnome mjestu i turistička kretanja odvijaju se usprkos problemima, ističe Košta.

Direktorica TZ mjesta Ugljan Marina Belić Telac također smatra da, unatoč svim lošim predviđanjima, trebamo biti zadovoljni sezonom i brojem ostvarenih noćenja.

-U prvom dijelu kolovoza nastavljen je trend iz srpnja i bilježili smo porast od 7,5 posto u dolascima i 3,05 noćenjima. Slijedom povećanih epidemioloških mjera i uvođenja karantene u susjednim državama, u drugoj polovici kolovoza bilježimo pad dolazaka, tako da mjesec zaključujemo s minusom u dolascima od 6,17 posto i u noćenjima od 4,34 posto, kaže direktorica Belić Telac.

Dodajmo i da je u kolovozu na području Općine Preko bilo najviše domaćih gostiju i Slovenaca, potom Nijemaca, Poljaka, Slovaka, Čeha, Austrijanaca, Mađara, Talijana i Francuza.