Uveden sustav kontrole korištenja otočne iskaznice

Uveden sustav kontrole korištenja otočne iskaznice

Agencija za obalni linijski pomorski promet, na temelju izmjena Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, uspostavila je sustav kontrole korištenja otočne iskaznice te prijava uočenih nepravilnosti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Agencija je u postojeći sustav kojim se prati izdavanje i korištenje otočnih iskaznica za povlašteni prijevoz uvela mehanizam koji će obavještavati o mogućim zlouporabama otočne iskaznice.

Uočeni slučajevi zlouporabe odnose se na kupnju više karata jednom otočnom iskaznicom koje se koriste na istom putovanju ili na različitim putovanjima istovremeno, korištenje više jednosmjernih povlaštenih putovanja bez povratka na otok/kopno i slično, odnosno povlaštene karte se kupuju i koriste za osobe ili vozila koje ne ostvaruju prava na povlašteni prijevoz.

Agencija ovim putem obavještava korisnike da će uočene pojedinačne slučajeve zlouporabe koje sustav detektira dostavljati na postupanje Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, koje će po utvrđenoj zlouporabi, a sukladno zakonskim odredbama, rješenjem onemogućiti korištenje prava na povlašteni prijevoz korisniku na razdoblje od šest mjeseci, a u slučaju utvrđene ponovljene zlouporabe rješenjem trajno oduzeti prava na povlašteni prijevoz.

U slučaju gubitka povlaštene putne karte, potrebno ju je stornirati kod brodara, a u slučaju gubitka otočne iskaznice, nužno je obavijestiti Agenciju kako bi se iskaznica deaktivirala te time spriječila moguća zlouporaba.

Ovi putem apeliramo na korisnike da savjesno koriste prava koja su im omogućena otočnom iskaznicom za povlašteni prijevoz putnika i vozila, ističu u Agencija za obalni linijski pomorski promet .