Ministarstvo obrazovanja objavilo upute za škole i vrtiće

Ministarstvo obrazovanja objavilo upute za škole i vrtiće

Školska godina počinje 7. rujna, a osnovno je pravilo da u školu ne ide onaj tko ima simptome zarazne bolesti, koji je u samoizolaciji ili ima saznanja da je zaražen Covidom-19, objavilo je ministarstvo obrazovanja.

Osnovne postavke u suzbijanju bolesti su da treba održavati fizički razmak, smanjiti kontakt među odgojno-obrazovnim grupama te pojačati higijenu, osobnu i prostora, kazala je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a i koordinatorica Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021.

Predmetnu nastavu, rekla je, treba održavati na način da učenici dolaze u kontakt sa što manjim brojem nastavnika tijekom jednog dana ili razdoblja.

-Predlaže se dvosatna ili trosatna nastava, rad u dvije smjene, da ne počinje nastava za sve u isto vrijeme, razlomiti i vrijeme odmora”, kazala je Pavić Šimetin predstavljajući u ponedjeljak u Ministarstvu obrazovanja upute za početak školske godine.

U uputama se predlaže osiguravanje i zamjenskih prostora u školi u slučaju prevelikog broja učenika u nekoj učionici kako bi se mogla provoditi distanca od 1,5 metra za osnovnoj školi odnosno od 2 metra u srednjoj školi.

Ako nema drugih mogućnosti predlaže se organiziranje nastave u turnusima tako da pola razreda ide jedan tjedan školu a druga polovica drugi tjedan ili da promjena bude po režimu tri plus dva dana.

Maske će biti obvezne u nekim slučajevima, kada nastavnik s oboljelim djetetom čeka u školi da roditelj dođe po njega, kod potrebe za intimnom djeteta ili učenika, kod komunikacije djelatnika škole međusobno i s roditeljima i drugim osobama koji ulaze u škole, za nastavnike u kući učenika, za pomoćnike u nastavi, treće odgajatelje.

Maske će biti obveze i za učenike viših razreda osnovne škole i učenike srednjih škola samo u slučajevima kada se neće moći postići razmak u učionici, kao i za profesore ostalih predmeta u razrednoj nastavi, primjerice engleskog jezika, zatim za odgajatelje, učitelje i nastavnike kada prolaze hodnicima, kazala je Pavić Šimetin.

Maske se trebaju nositi pravilno, mjerenja temperature na ulazu u školu neće biti ali roditelji će morati mjeriti temperaturu kod kuće, a u vrtićima i nižim razredima osnovne škole imati će obvezu svaki dan ju upisivati, dodala je.

U slučaju kada se kod nekog djeteta pojave simptomi bolesti. on se odvaja i roditelji dolaze po njega, s tim da zbog pojedinačnih slučajeva ne treba raditi paniku, već reagirati i zvati epidemiologe tek kod grupiranja odnosno pojave simptoma kod više djeteta. Ako je dijete pozitivno na Covid-19, razred ili vrtićka grupa ići će u izolaciju, kazala je.

Pavić Šimetin istaknula je da djeca nisu superširitelji i da su rijetki prijenosi s djeteta na ukućane i nastavnike.

Dodala je da će svaka škola upute prilagoditi svojim specifičnostima, da mora upoznati s uputama roditelje i nastavnike.

Zabrinutim roditeljima poručila je neka se savjetuju s liječnikom specijalistom ili liječnicima primarne zaštite koji im može savjetovati pod kojim okolnostima dijete može ići u školi ili ne.

Ministar obrazovanja i znanosti Radovan Fuchs ponovio je kako će niži razredi osnovnih škola funkcionirati po modelu “balončića” tako da neće izlaziti iz razreda, imat će kontroliran odlazak u sanitarne čvorove, razrednica će s njima biti cijelo vrijeme i neće se miješati s ostalim razredima. Oni neće morati nositi maske kao ni njihova učiteljica.

Učenici viših razreda osnovnih škola ako je prostor dovoljno velik za distancu neće morati nositi maske, a ako je prostor manji onda će morati. Slične su upute i za srednje škole. Po školskim hodnicima maske će biti obvezne.

-Dio osnivača škola već je spomenuo da će osigurati maske za učenike, ali ako oni zapnu onda ćemo uskočiti i mi. Jedna platnena maska košta oko 8 kuna, po djetetu vam trebaju 4 maske, one se operu i nije to neki prevelik problem, kazao je Fuchs na upit tko će osigurati maske za djecu.

Na upit o održavanju izborne nastave poput vjeronauka, stranih jezika i informatike naglasio je da se učenici neće moći spajati i ako to nije moguće organizirati onda će ta nastava ići online.

Online nastava provodit će se u slučaju dva scenarija, kada je kompletan razred ili škola u izolaciji ili kada se razred dijeli radi dobivanja dodatnog prostora radi osiguravanja distance, pojasnio je Fuchs.

-To ne bi trebao biti veliki problem, najnepovoljnija je varijanta držati djecu kod kuće, naglasio je.

Na upit o dodatnom plaćanju nastavnika za dodatni angažman rekao je da će se u dodatnim razgovorima vidjeti na koji način je to moguće.

Za fakultete rekao je da se upute još dorađuju, ali da akademske institucije sukladno svojoj autonomiji i znanju mogu i same organizirati svoju nastavu.

Za strukovne škole i održavanje prakse rečeno je da će se postupati prema preporukama za svaku djelatnost.