smart
Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Preko: Eko-aktivisti i umjetnici upozorili na katastrofalno zagađenje podmorja

Da neprestano treba djelovati, educirati i govoriti o tome koliko je zagađen okoliš koji nas okružuje, upozorili su ovih dana u Preku ekološki aktivisti Jelena Rušev Mogilevskij i Nikola Đaković te slikari Irena Skirić Rančić i Bogdan Mogilevskij.

Prijateljsko druženje i zajednički interesi, usmjereni prije svega na ekologiju, rezultirali su spontanim postavljanjem umjetničke instalacije “Sumrak civilizacije” ispred TZO Preko kako bi goste, a još više domicilno stanovništvo upozorili na katastrofalno zagađenje podmorja.

-Ljudi uopće nemaju predodžbu, koliko god da se o tome u posljednje vrijeme govori, koliki su razmjeri zagađenja podmorja. Ne samo u Preku i na otoku Ugljanu, nego općenito u Hrvatskoj. Zagađenje mora i oceana, rijeka i jezera, globalni je problem i ako to ne osvijestimo, smeće će nas jednostavno pojesti, govori Nikola Đaković, ekološki aktivist i ronilac, rođeni Prečanin, koji svaki slobodan trenutak provodi u podmorju Preka i vadi desetljećima nagomilano smeće.

Ima tu, kaže, svega, od brodskih i automobilskih akumulatora, guma, stakla, sitnog namještaja, brodske opreme, ugostiteljskog inventara…

-Situacija je uistinu zabrinjavajuća, dodaje Jelena Rušev Mogilevskij, čiji se suprug Bogdan također bavi ronjenjem i uvijek se spremno odaziva na ekološke akcije čišćenja podmorja. Tako je, dodaje, bilo i ovoga puta, iako je sada riječ o umjetničkoj instalaciji koja također treba upozoriti, osvijestiti i educirati ljude da je doslovno riječ o sumraku civilizacije.

Ova mala ljetna umjetničko-ekološka akcija, kažu svi sudionici, samo je početak i najava aktivnijeg djelovanja i educiranja svih generacija jer je i odgovornost za uništavanje i očuvanje prirode na svima.

Već u rujnu, u suradnji s Melitom Mokos, profesoricom ekologije na Sveučilištu u Zadru, te uz podršku TZO Preko i POU Dom na žalu, planiraju održati edukativnu radionicu i organizirati čišćenje podmorja na nekoj od lokacija u preškom akvatoriju.