Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Kod Ugljana sudar brodica, a pokraj Zverinca nasukavanje glisera

Tijekom vikenda zabilježeno je povećanje pomorskoga prometa, a time, nažalost, i pomorskih nezgoda i nesreća, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru 2. kolovoza zaprimili su dojavu o nasukavanju brodice s četiri osobe, od toga dvoje djece, na hridi otoka Zverinca, srećom bez ozlijeđenih. Dojava o pomorskoj nesreći proslijeđena je posredstvom VTS centra, od zapovjednika motornog broda “Vladimir Nazor”.

O događaju je obaviještena Lučka kapetanija Zadar, čiji službenici su dolaskom na poziciju ustanovili da među peteročlanom posadom s dvoje malodobne djece, svi državljani Republike Hrvatske, nema ozlijeđenih. Pregledom brodice utvrđeno je nasukavanje s gotovo pola dužine trupa na hridi Zverinca, dok onečišćenje mora i morskog okoliša nije uočeno.

Voditelj, ujedno i vlasnik nasukane brodice, Z. R. nije bio alkoholiziran, provjerom pripadajuće brodske administracije također nisu utvrđeni nedostatci, a prema njegovu iskazu, nesreća se dogodila isključivo zbog nesmotrenosti prilikom brze plovidbe preblizu obali. Svih pet članova posade prekrcani su na spasilačku brodicu iz sastava L K Zadar, uz pridržavanje epidemioloških mjera, nakon čega su prevezeni u Zadar.

Lučka kapetanija Zadar po dovršetku očevida o uzrocima ove pomorske nesreće upravno će postupiti će prema voditelju brodice, kojemu će se odrediti i rok za komercijalno odsukavanje brodice.

Druga pomorska nesreća u zadarskom akvatoriju dogodila se 2. kolovoza u popodnevnim satima kod otoka Ugljana, gdje je u sudaru dviju brodica jedna osoba lakše ozlijeđena.

Službenici Lučke kapetanije Zadar dojavu o pomorskoj nesreći zaprimili su u 17.31, od jednog od sudionika nesreće, odnosno, voditelja i vlasnika brodice u koju je udarila druga brodica.

Nakon sudara brodice su samostalno uplovile u obližnju uvalu Lučica, na otoku Ugljanu, gdje su pričekali dolazak službenika Lučke kapetanije Zadar, koji su na poziciju prevezli i djelatnike Hitne medicinske pomoći Zadar kako bi pregledali jednu lakše ozlijeđenu osobu te ostale sudionike nesreće.

Ozlijeđenoj osobi ukazana je liječnička pomoć te je u sklopu očevida proveden inspekcijski nadzor.

Očevidom je utvrđeno da su se u brodici koja je plovila pod hrvatskom zastavom nalazili supružnici I. K ( rođen 1953. godine) i supruga N. K. (rođena 1958. godine), oboje državljani Republike Hrvatske, koji u trenutku nesreće nisu plovili nego ribarili s brodice, dok je s njihove desne strane, iz smjera sjeverozapada, doplovila druga brodica koja je plovila pod njemačkom zastavom brzinom od oko 20 čvorova, s dvije osobe, odnosno voditeljem, ujedno vlasnikom brodice, S. L. (rođen 1968. godine) i K. K. (rođena 1969. godine).

Prema službenom iskazu voditelja njemačke brodice, on nije primijetio brodicu s dvoje hrvatskih državljana jer mu je vidno polje bilo smanjeno zbog tendera na pramcu, zbog čega nije poduzeo nikakav manevar izbjegavanja sudara.

U sudaru je ozlijeđen I. K., i to u predjelu ruke i trupa. Oba voditelja brodica su alkotestirani sukladno Covid-19 mjerama te im nije utvrđeno prisustvo alkohola u krvi.

Daljnja postupanja prema sudionicima ove pomorske nesreće nastavit će se provoditi iz nadležnosti Lučke kapetanije Zadar.