Općina Preko: U dva tjedna srpnja 25 % manje dolazaka i 19 % manje noćenja

Općina Preko: U dva tjedna srpnja 25 % manje dolazaka i 19 % manje noćenja

Unatoč epidemiji izazvanoj koronavirusom te prognozama koje nisu bile obećavajuće, dvije turističke zajednice na području Općine Preko bilježe dobre turističke rezultate.

Prema službenim podacima TZO Preko i TZM Ugljan, odnosno evidenciji nacionalnog sustava eVisitor, u prvih 15 dana srpnja na području cijele općine ostvareno je 3495 dolazaka, što je 25 posto manje nego u istom razdoblju lani, te 35.069 noćenja, što je 19 posto manje nego prošle godine.

– Nismo očekivali ovako dobre rezultate te smo izrazito zadovoljni ovogodišnjom statistikom. S obzirom na situaciju u cijeloj zemlji te na nepovoljne turističke prognoze, bili bismo zadovoljni i sa 50 posto manje turističkog prometa. Stoga su ove naše brojke zaista ohrabrujuće te ulijevaju nadu u relativno uspješnu sezonu, mišljenja je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Napominje kako su svjesni činjenice da se velik dio prijavljenih gostiju odnosi na vikendaše, koji su zbog koronavirusa puno više boravili na otoku, ali nije zanemariv ni broj pravih turista koji su smješteni u apartmanima, kampovima, vilama i kućama za odmor.

– Zadovoljni smo zbog odgovornog ponašanja gostiju, iznajmljivača i vikendaša jer se pokazalo da se zbog koronavirusa uistinu prijavljuju svi gosti, i to u realno provedenom vremenu. Situacija s koronavirusom zapravo je pridonijela boljoj evidenciji gostiju te smanjenju sive ekonomije, što i rezultira u konačnici ovako dobrom statistikom, dodaje Brižić.

Osim turista koji su smješteni na otoku, ima dosta jednodnevnih posjetitelja o kojima se ne vodi evidencija, ali ipak su prisutni i dodatno upotpunjuju dojam uspješne sezone.

– Riječ je o biciklistima i šetačima koji zbog blizine Zadra i kvalitetne pomorske povezanosti rado posjećuju otok Ugljan na dnevnoj bazi. Aktivni turisti najviše obilaze Tvrđavu sv. Mihovila te biciklističke staze, maslinske putove, odmorišta i vidikovce u unutrašnjosti otoka koji su dio našeg projekta Avantura otok. Upravo je taj vid aktivnog turizma i povratka prirodi posebno atraktivan i prihvatljiv u ovakvim, izvanrednim situacijama kao što je ova izazvana epidemijom koronavirusa. A pored mora i sunca, to su naši najjači aduti. Svjesni smo toga da sezona nije u rangu s prijašnjim godinama te da nam nedostaju aviogosti iz udaljenijih zemalja, ali unatoč tome zadovoljni smo jer smo postigli ovakve rezultate i jer smo se uspjeli očuvati kao svojevrsna korona free destinacija, ističe Brižić.

Podsjeća i da se zasad uspješno nosimo u borbi protiv koronavirusa te da smo na našem području imali samo jednog oboljelog potkraj ožujka te da osim tog slučaja nije bilo nikakvih problema što se tiče epidemije.

– Kako bismo i dalje održali ovako povoljnu epidemiološku situaciju, ove sezone neće se održavati veće ljetne fešte. Međutim, organizirat će se manje manifestacije na kojima je moguće poštivati epidemiološke upute i držati se svih propisanih mjera, jer turistima ipak treba omogućiti ugodan, zanimljiv, ali ponajprije siguran boravak. Ako se situacija promijeni, i mi ćemo se prilagoditi te sukladno stanju u državi i županiji pooštravati ili popuštati mjere. Nadamo se da će iznajmljivači i ugostitelji biti zadovoljni jer na ovaj način nastojimo pomoći upravo njima da lakše prebrode ovu neizvjesnu sezonu. Ovim putem zahvaljujemo upravo njima i svim drugim turističkim djelatnicima na razumijevanju i na poštivanju svih donesenih mjera uz koje moraju nastaviti raditi te na svojim leđima zapravo iznijeti sezonu do kraja, poručuje načelnik Brižić.