Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

“Moj svit” – 13-godišnji presjek rada samoukog slikara Mladena Paleke

Prvom samostalnom izložbom u Preku, samouki slikar Mladen Paleka u petak navečer u galeriji Dom na žalu predstavio je svoj trinaestogodišnji rad nazvan jednostavno “Moj svit”.

Na 27 ulja na platnu nižu se motivi Preka, za autora najljepšeg mjesta na svijetu, motivi Zadra u kojemu je rođen i proveo najveći dio života, te portreti unuka na koje je, prema vlastitu priznanju, iznimno ponosan.

Prema riječima slikara Tomislava Košte, Mladen Paleka umjetnički se ogolio priredivši retrospektivu jednog iskustva kojeg se rijetko tko usudi podijeliti s javnošću.

-Treba imati hrabrosti izložiti radove za koje znaš da su tvoji počeci zajedno s radovima koji sežu u ovu godinu. Pred nama je trinaest godina rada i na toj hrabrosti Mladenu treba čestitati. Mnogi skrivaju svoje prve radove, mnoge nije ni briga za njih. Mladen ih čuva, pazi i popravlja. Ako naslika danas, možda se za pet godina opet vrati toj slici, ustvrdio je Košta.

Napomenuo je kako realizam kojim je Mladen Paleka, očito, opčinjen od početka, nije vrhunac slikarstva. To je samo kap u moru likovne filozofije, ništa vrednija ili manje vrijedna od neke druge kapi. Ali je značajna i specifična po tome što je zanatski iznimno zahtjevna.

-Drago mi je da se Mladen ne boji toga zanata i izazova. Studiozan je i temeljit! Što god treba, napravit će da slika na kraju izgleda onako kako ju je zamislio. Za to su potrebni naporan rad i iskustvo. U ovom rasponu od 13 godina točno se vide i napredak i promišljanje, ne štrebanje, ne blef, nego točno iz srca, iz glave, misao ide iz ruke u kist. Ovo je prva samostalna izložba u Preku, želim Mladenu Paleki da nas za godinu, dvije ponovno obraduje svojim slikama, poručio je slikar Tomislav Košta.

O životu Mladena Paleke, njegovim interesima, preokupacijama i uspjesima, govorio je njegov prijatelj Anđelo Miloš istaknuvši da je Paleka i strastveni zaljubljenik u dalmatinsku pjesmu, a 1965. godine osnovao je Klapu Foša. Aktivno se bavio i sportom, a 1964. bio je juniorski prvak Jugoslavije u osmercu.

Ljubav prema slikanju otkrio je odlaskom u mirovinu, a nakon proučavanja tehnika i stilova i sam je počeo slikati.

U popratnom programu nastupile su Ženska klapa Lavandiere i skupina prijatelja prijeških pjevača.

Izložba će se moći razgledati u večernjim satima do 28. srpnja.