Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

“Balada o zvijezdi” – snimljen spot za novu pjesmu Olivera Telca

Punih četrdeset godina jedna zvjezdana oceanska noć živjela je u stihovima na komadiću papira brodskog spomenara.

Novi život ove zime udahnula joj je glazba, a prije desetak dana likovi su oživjeli u spotu koji je Oliver Telac sa suradnicima snimao u Prtljugu, Sutomišćici, Poljani i na trajektu “Biokovo” u Preku.

– Pjesmu sam napisao 1980. godine na brodu “Heroj Paić”, na kojemu sam šest mjeseci plovio na ruti Mediteran – zapadna Afrika – Australija – Tasmanija – Novi Zeland. Nakon što smo u večernjim satima isplovili iz Capetowna, šetao sam po krmi i zadivljeno gledao nebeski svod razmišljajući o rodnom kraju. Na komandnom mostu kapetan Dražen Komerički rekao mi je: “Oli, vidi lipote od neba i od zvizda! Ovo se ne vidi svaki dan.” Komentirao sam da bi o tim zvijezdama trebalo napisati pjesmu i te noći na šteki cigareta napisao sam stihove za pjesmu koju sam složio za duet. Nakon točno 40 godina sretan sam što je pjesma otpjevana, a njeni stihovi više nisu samo blijeda slova na papiru, prisjeća se Oliver Telac, autor stihova i glazbe, nezaboravne noći koju je pretočio u pjesmu “Balada o zvijezdi”.

U snimanju spota sudjelovalo je 30-ak djece iz Sutomišćice, Poljane, Kali i Kukljice, a pjesmu je otpjevao u duetu s Katarinom Blaslov iz Kali.

– U Prtljugu smo snimali ribarske scene, a u glavnim ulogama su bili otac i sin, oboje ribari, Nikola Grgurev i njegov mali Lars. Sutomišćica je snimana dronom kako bi se snimak cijelog mjesta iz zraka stopio s tekstom jer se u pjesmi spominje rodni zavičaj. Na punti sv. Petra u Poljani snimali smo veći dio, scene u kapeli, ispred nje i na plaži. Okupili smo dječji bend i male pjevače koji su zagrljeni pjevali iza njih, a valcer su otplesala djeca iz Kali u kaljskoj nošnji. U bendu su Simona Šimićev, harmonika, Ivan Mičić, bubanj, Ivona Grgurev, zvončići i šuškalice, Mateo Jurina, tamburica, Lea Mičić, violina, te na gitarama Roberta Đonlić i Marija Eufemija Ortulan, navodi Telac te kaže kako je aranžman za pjesmu napravio Renato Babić, violinu je odsvirala Dora Kanjer, harmoniku Mate Olić, gitare i mandoline Renato Babić, a produkciju potpisuje Branko Berković.

Spot su snimali Tomislav Ivanov i Marin Gospić (dron), back vokali su Ana i Renato Babić, pjesma je snimljena u studiju Ivana Grancarića i Renata Babića, a završna produkcija u studiju Branka Berkovića.

– Spot će biti gotov za desetak dana, objavit ćemo ga na YouTubeu, ali poslat ćemo ga i u izdavačku kuću Menart, s kojom otprije imamo dobru suradnju. Neovisno o tome, “Balada o zvijezdi” emitirat će se na većini radijskih postaja, a premijeru spota planiramo organizirati u kinu u Kalima, najavljuje Telac i zahvaljuje svima koji su sudjelovali u realizaciji pjesme i spota, a posebno posadi Jadrolinijinog trajekta “Biokovo”.