Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Učenici OŠ Valentina Klarina sudjelovali u projektima eTwinninga

Ove školske godine učenici 6. b razreda i učenice osmih razreda, s nastavnicom Lindom Kolega Babajko, sudjelovali su prvi put u europskim projektima eTwinninga, koji su jedna od aktivnosti programa Erasmus+.

Portal eTwinning.net namijenjen je međunarodnoj suradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja od predškolskog obrazovanja do srednje škole. Portal služi nastavnicima i njihovim učenicima za upoznavanje i suradnju s kolegama iz europskih škola kroz različite oblike usavršavanja te rad na zajedničkim virtualnim projektima. Učenici i učitelji prijavljuju se na portal eTwinninga, zatim na Twinspace, stranicu projekta na kojoj se stvaraju podstranice projekata gdje učenici i učitelji postavljaju svoje radove, predstavljaju svoju školu, državu i slično.

– Prvi projekt koji smo započeli već početkom veljače nosio je naslov Shell I tell you a legend i imao je nekoliko ciljeva: osvijestiti učenicima važnost nacionalnih legenda i likova iz legenda, podsjetiti na zaboravljene legende i mitove koji su važan dio kulturnog i društvenog nasljeđa jedne zajednice te upoznati mitološka bića i legende zemalja partnera, kaže voditeljica projekta Linda Kolega Babajko.

Uz učenike OŠ Valentina Klarina, u projektu su sudjelovali učenici i učitelji iz nekoliko škola u Turskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Slovačkoj. Svaki projekt ima svoj načelni plan kojega se svi sudionici trebaju pridržavati te je podijeljen u nekoliko dijelova.

– U prvom dijelu prisjetili smo se bajki Ivane Brlić Mažuranić, koje smo čitali za lektiru, te likova iz slavenskih legenda o kojima piše, a projekt smo povezali i s djelom Vladimira Nazora “Veli Jože” tako da učenicima nije bilo teško odabrati likove koje ćemo predstaviti našim partnerima. Naši likovi bili su Stribog, glavni bog u slavenskoj mitologiji koji je poslužio Ivani za stvaranje Stribora, Morana, slavenska božica zime, te div Dragonja iz istarskih legenda. Nakon prvog dijela, upoznavali smo se s legendama ostalih zemalja sudionika te izrađivali plakate o našim i njihovim likovima. U trećem dijelu učenici su snimali kratke video-uratke u kojima su na engleskom jeziku predstavljali naše likove iz legenda, a u zadnjem dijelu crtali su likove iz legenda drugih zemalja, u čemu su bili jako uspješni, pojašnjava voditeljica Kolega Babajko i dodaje da je projekt zatvoren 30. svibnja 2020., a sljedeći je korak pokušaj prijave za nacionalnu oznaku kvalitete.

Drugi projekt u kojemu su sudjelovali učenici OŠ Valentina Klarina, Stick Together In Times Of Corona, nastao je u jeku pandemije izazvane koronavirusom, a osmišljen je kako bi ohrabrilo učenike da izraze svoje osjećaje iz izolacije te kako bi sa svojim prijateljima iz cijele Europe razmijenili iskustva u situaciji u kojoj su se svi iznenada našli.

Učenici su se mogli izraziti na različite načine: pjevanjem, plesanjem, crtanjem, fotografijom… ili bilo što drugo što ih je usrećivalo za trajanja izolacije. U projektu su sudjelovali učenici i učitelji iz trinaest europskih zemalja: Portugal, Slovačka, Rumunjska, Grčka, Srbija, Albanija, Turska, Poljska te naši učenici kao predstavnici Hrvatske. Našu školu i državu predstavljale su Nina Ivanov, Korina Jurin (8.a), Anastazija Crnošija, Dora Kralj, Lena Blasić (8.b), Petra Vitlov (8.b) razred ta nastavnica Linda Kolega Babajko.

– Projekt je imao nekoliko ciljeva, u prvom redu upoznavanje i druženje s vršnjacima iz europskih zemalja, sloboda izražavanja, razvijanje kreativnosti, upoznavanje drugih kultura, poboljšanja istraživačkih mogućnosti svakoga učenika, usavršavanje digitalnih kompetencija koje su nam postale jako važne u doba nastave na daljinu. Ono što je najvažnije, što ovaj projekt nosi, jest međusobno ohrabrivanje u teškim vremenima izolacije te izražavanje osjećaja pomoću umjetnosti. Aktivnosti su se ostvarivale na različite načine pomoću različitih digitalnih alata, a učenici su radili ono što ih je u izolaciji opuštalo i u čemu su uživali. Osim grupe na Twinspaceu, projekt je imao i svoju facebook i what s up grupu jer su voditelji komunicirali svakodnevno kako bi se sve odvijalo bez poteškoća. Prvi je korak bio izrada zajedničkog loga projekta. Naše su se učenice posebno istakle u crtanju i stvaranju idejnih rješenja za koja se kasnije glasalo. Virtualna izložba svih zemalja može se pogledati na poveznici. Izložba je osmišljena kao predstavljanje učeničkih radova svih zemalja sudionica uz nacionalne pjesme s prošlogodišnjeg Eurosonga. Za kraj projekta izrađen je zajednički padlet sa svim radovima sudionika, kao i YouTube kanal te različite virtualne izložbe s učeničkim radovima, navodi Linda Kolega Babajko.

POVEZNICE:

-padlet radova učenika Osnovne škole „Valentin Klarin”
https://padlet.com/lindabilan/spjx27z3h0hegx7s
-padlet radova svih zemalja sudionica https://padlet.com/lindabilan/spjx27z3h0hegx7s

Video svih zemalja sudionica za Majčin dan

https://www.youtube.com/watch?v=VzyF2Zj1pf8&list=PLVQ0- IsIZtEy5s4Mnln8zdG1QuOGyZeza&index=18&t=0s


Virtualna izložba likovnih radova
https://www.artsteps.com/view/5ecbe2c493c70d015c06c437?fbclid=IwAR0tWp1xzUB7vwlA
oCU9qorehcZKATkoKdkFLSZgQD10dxa9QuiiexHGvrA