Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Protupožarna sezona za DVD Preko počela radno

Službeni početak protupožarne sezone pripadnici DVD-a Preko proveli su – radno!

Danas poslije 10 sati izbio je požar uz cestu u Lukoranu i proširio se na oko 3000 četvornih metara prema polju.

-Gorjelo je nisko raslinje, a naših devet pripadnika gasilo je vatru s dva navalna vozila. Ovo je u tjedan dana drugi požar na lukoranskom području, a ukupno 17 ove godine u našoj općini, kazao je Božo Ivanov, zapovjednik DVD-a Preko.

Ivanov je podsjetio da je jučer i službeno počela protupožarna sezona te upozorio da je zabranjeno paljenje vatre na otvorenom prostoru.

Prvog dana protupožarne sezone aktivirano je Operativno vatrogasno zapovjedništvo smješteno u Divuljama iz kojeg će se upravljati akcijama gašenja. I ove godine Hrvatska vojska u sezoni sudjeluje s protupožarnim zračnima snagama.

Također, tu je i 200 pripadnika kopnenih snaga koji će biti smješteni u vojarnama u Kninu, Sinju, Benkovcu, Divuljama i Pločama.

Mornaričke snage sudjelovat će s jednim desantnim brodom za prijevoz opreme i ljudi na otoke s velikim rezervoarom za vodu te s jednim desantnim jurišnim brodom za traganje i spašavanje i dvije gumene brodice. Značajnu ulogu imat će i besposadni zrakoplovni sustav Orbiter 3 koji će se koristiti za rano otkrivanje požara i omogućiti prijenos podataka u realnom vremenu u Situacijsko operativno središte u Divuljama.