Iz podmorja Sutomišćice izronjene četiri tone otpada

Iz podmorja Sutomišćice izronjene četiri tone otpada

Samo dan poslije obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, u subotu su iz podmorja Sutomišćice izvučene oko četiri tone otpada.

Ronioci iz Preka, Lukorana i Sutomišćice, predvođeni inicijatorom akcije Nikolom Đakovićem, od 9 do 12 sati s morskoga su dna izvlačili električne štednjake, peći na drva, automobilske i traktorske gume, akumulatore, željezne bačve i kante, dijelove brodskih motora, stolice, stolove, jedan sudoper i kupaonsku katu te bezbroj sitnih otpadaka plastike i metala.

Sve to skrivalo je morsko dno od mjesne plaže do punte Grgura, a ako je vjerovati znatiželjnim prolaznicima, izronjeno smeće, koje nikome ne bi trebalo služiti na čast, u moru je 30-ak godina.

-Evo, još je jedna akcija iza nas, zadovoljni smo učinjenim, ali i zgroženi količinom i vrstom otpada. Čini se da bi se ovakve akcije mogle organizirati barem jednom mjesečno jer je u svakome mjestu slična situacija. Nadamo se da će na ovakvim primjerima učiti generacije koje dolaze, komentirao je direktor Turističke zajednice Općine Preko Ivan Košta, koji je uz Olive Island Marinu i Općinu Preko organizirao čišćenje.

Sve to ne bi bilo moguće bez pomoći volontera na kopnu, mještana Sutomišćice i komunalnih djelatnika Obala i parkova, ali i mladih koji su sa svojim kaićima prevozili otpad na obalu.

-Svima im još jednom zahvaljujemo, u nadi da ćemo u sljedećoj akciji imati manje posla. Sljedeća je na redu ekološka akcija u Ugljanu, u koju će biti uključeni ronioci iz Slovenije koji ljetuju na našem otoku, najavio je Košta.

Kako je protekla ekološka akcija u Sutomišćici, pogledajte u FOTOGALERIJI

Fotografije podmorja Nikola Đaković