Preko: Za Dan državnosti položeni vijenci i zapaljene svijeće

U povodu Dana državnosti, delegacija Općine Preko danas je položila vijence i cvijeće te zapalila svijeće na spomen-obilježju hrvatskome mučeniku Ivi Mašini te pored križa na brdu Sv. Mihovil.

Uz predsjednicu Općinskog vijeća Ingrid Melada te općinskog načelnika Juru Brižića sa suradnicima i predstavnike Zadarske županije, polaganju vijenaca u središtu Preka prisustvovali su i članovi obitelji Mašina te mnogi mještani.

Nakon gotovo 20 godina, Hrvatska ove godine Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, kako je to radila i u prvom desetljeću svoga postojanja.

Obilježavanjem 30. godišnjice konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora prisjećamo se 30. svibnja 1990., kada su nakon desetljeća komunističke vlasti stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Na sjednici u sabornici na Markovu trgu u Zagrebu, 30. svibnja 1990. izabrana je Komisija za izbor i imenovanja, s Ivanom Milasom na čelu, na čiji je prijedlog potom izabrano vodstvo prvog višestranačkog parlamenta. Za predsjednika je izabran Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.

Stipe Mesić izabran je za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora, a dr. Franjo Tuđman za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske.

Fotografije Ante Brižić i Jasna Marcelić