Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Nastavlja se gradnja ključnih infrastrukturnih projekata na Ugljanu i Pašmanu


Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti, radovi na infrastrukturnim projektima na zadarskim otocima napreduju prema planu.

Tim povodom župan Božidar Longin, u pratnji suradnika, obišao je radove na projektima lučke infrastrukture na Pašmanu i Ugljanu – novoj trajektnoj luci u Tkonu, sanaciji rive u mjestu Mrljane, ribarskoj luci u Velikoj Lamjani te uređenju šetnice i plaže Artina u Kalima.

Županijska lučka uprava Zadar u Tkonu gradi novu trajektnu luku čija je ukupna vrijednost 45 milijuna kuna. Samo treća faza gradnje koja je u tijeku vrijedna je 30-ak milijuna kuna, a riječ je o prvom projektu lučke infrastrukture u Hrvatskoj koji se financira iz europskih fondova putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

– Trajektna luka će donijeti značajan iskorak u kvaliteti prijevoza za sve stanovnike i goste otoka Pašmana. Radovi bi trebali biti dovršeni do kraja 2021. godine, s uključenim ljetnim stankama, a vrlo je važno da nije bilo prekida tijekom krize s koronavirusom. Radilo se, naravno, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, istaknuo je župan Božidar Longin.

Načelnik Općine Tkon Goran Mušćet pohvalio je suradnju sa Županijskom lučkom upravom i izvođačima radova te dodao da je ovo jedan od ključnih razvojnih projekata za cijeli otok Pašman.

– S novom trajektnom lukom znatno ćemo podići standard usluge, što će zasigurno biti dodatan doprinos kvaliteti života otočnog stanovništva i razvoju turizma, poručio je.

Ravanatelj Županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola objasnio je da se u trajektnoj luci Tkon gradi ukrcajno-iskrcajni prostor i ukrcajno čekalište, plato pristaništa koji omogućuje ukrcaj i iskrcaj vozila, podmorski propust za cirkulaciju mora između vanjskog i unutarnjeg akvatorija te plato ukrcajnog čekališta i parkirališta, a napomenuo je da ŽLU Zadar, uz radove u Tkonu, provodi i europski projekt dogradnje luke Sali vrijedan 56,8 milijuna kuna.

Na otoku Pašmanu Županijska lučka uprava radi i na sanaciji luke Mrljane, koju sufinanciraju Općina Pašman te dva nacionalna ministarstva – mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

– Radovi su počeli 2019. godine, a ukupna vrijednost je 4,2 milijuna kuna. Uz dobru suradnju sa Zadarskom županijom i ministarstvima nastavljamo razvojni ciklus i stvaramo nove preduvjete za boljitak naših stanovnika, poručio je Krešimir Ćosić, načelnik Općine Pašman.

Župan Longin, u pratnji načelnika Općine Kali Marka Kolege, obišao je radove na ribarskoj luci u uvali Vela Lamjana. Podsjetimo, uz pomoć europskih i nacionalnih sredstava modernizirat će se i dograditi ribarske luke u Kalima i Gaženici. Radovi u Kalima traju nešto više od godinu dana, a očekuje se i skorašnji završetak postupka javne nabave za radove u Gaženici. Oba projekta provodi Lučka uprava Zadar, a vrijedna su gotovo 60 milijuna kuna.

– Uvjerljivo smo vodeći na Jadranu u ulovu, ali i uzgoju ribe te s razlogom nosimo naziv najribarskije hrvatske županije. Želimo napraviti dodatan iskorak u poboljšanju uvjeta za naše ribare pa smo krenuli s gradnjom moderne infrastrukture. Time na konkretnim primjerima podržavamo razvoj ribarstva koje ima dugu tradiciju u području Zadarske županije, a posebno je važno našim otočanima, naglašava župan Longin.

Uz ribarsku luku, u Kalima se provodi još nekoliko infrastrukturnih projekata. U tijeku su radovi na šetnici i plaži Artina vrijedni 2,7 milijuna kuna.

– Projektom šetnice Artina uredit ćemo parkiralište, biciklističko odmorište, šetnicu sa zelenim pojasom i ekološkom rasvjetom. Na to se nadovezuje uređenje plaže gdje ćemo postaviti pametne klupe, igrališta za djecu, rampu za invalide. Radovi bi trebali biti gotovi do srpnja, a uz vlastita sredstva financiramo ih uz pomoć Ministarstva regionalnoga razvoja, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Zadarske županije, kaže kaljski načelnik Marko Kolega, koji je najavio da će najesen početi gradnja rotora u predjelu Batalaža, vrijednog 3,9 milijuna kuna.

Time će se na dugoročan način riješiti ulazak s prometnice u priobalni dio naselja, ali i sagraditi pomorski zid uz produbljivanje uvale na dva metra čime će se produljiti šetnica, a mještanima osigurati novi komunalni vezovi.

Oblizak otočnih općina završen je u Preku, gdje će uoči najavljenog dolaska novog trajekta ‘Ugljan’ Županijska lučka uprava izvesti građevinski zahvat kako bi trajektno pristanište bilo spremno za pristajanje novog broda koji bi na liniju Zadar – Preko trebao početi prometovati početkom srpnja.

Fotografije Zadarska županija