Objavljene nove preporuke za vjenčanja i pogrebe

Objavljene nove preporuke za vjenčanja i pogrebe

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove preporuke tijekom epidemije koronavirusa za održavanje pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni te za vjenčanja.

HZJZ je preporučio da se pogrebi održavaju isključivo u krugu obitelji i predstavnika vjerske zajednice.

Broj ožalošćenih koji prisustvuju pogrebu treba se ograničiti tako da se može održavati propisani razmak od najmanje 1,5 metra između pojedinaca, stoji u preporukama.

Dopušta se organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća, a posljednji ispraćaj hrvatskih branitelja održavaju se uz odavanje vojnih počasti uz pridržavanje mjera.

Osmrtnica ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja i polaganju urne, a pogreb ne smiju prisustvovati osobe s povišenom tjelesnom temperaturom i simptomima akutne respiratorne infekcije.

HZJZ je propisao i higijenske mjere, koje uključuju osiguravanje dostupnosti tople vode, sapuna i jednokratnih papirnatih ručnika u toaletima, a na ulaze u prostorije sredstva za dezinfekciju ruku.

Treba osigurati dovoljan vremenski razmak između pogreba kako bi se prostorije očistile i dezinficirale nakon svakog pogreba, treba ih redovno prozračivati te, ako je moguće, osigurati da postoje odvojen ulaz i izlaz kako bi se smanjila mogućnost bliskog kontakta osoba koje ulaze i izlaze iz prostorije za ispraćaj.

U zatvorenim prostorima preporučuje se nošenje maski za lice ili medicinskih maski, a treba izbjegavati izražavanje sućuti uobičajenim kondoliranjem.

Dopušten je i dolazak na pogreb osobama koje su u samoizolaciji zbog moguće izloženosti koronavirusu, a propusnicu izdaje županijski stožer Civilne zaštite na temelju zahtjeva osobe, navodi se u preporukama.

Osobe u samoizolaciji ne smiju dolaziti na pogreb ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili simptome respiratorne bolesti, čak i ako su vrlo blagi, trebaju se pridržavati propisanog razmaka od 1,5 metra od drugih osoba, propisanih općih higijenskih mjera, koristiti vlastiti prijevoz te masku za nos i usta.

Vjenčanja se održavaju isključivo u krugu obitelji, svjedoka, predstavnika službene osobe te predstavnika vjerske zajednice, stoji u preporukama HZJZ-a.

Zbog sprječavanja širenja infekcije broj osoba na vjenčanju ovisi o mogućnosti održavanja razmaka od 1,5 metra među sudionicima. Niti jedan sudionik ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti imati simptome akutne respiratorne infekcije.

Treba se pridržavati svih općih i higijenskih mjera, a preporučuje se i nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru.