Pomorcima omogućeno testiranje na koronavirus kako bi se mogli ukrcati na brod

Pomorcima omogućeno testiranje na koronavirus kako bi se mogli ukrcati na brod

Pomorci, kao specifična skupina radnika, suočeni su s brojnim zahtjevima za provedbu testiranja, a posebno u trenutačnim okolnostima, gdje većina brodara zahtijeva da prije ukrcaja imaju negativan test na SARS-CoV-2 izrađen PCR metodom.

Stoga je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uputilo inicijativu Stožeru Civilne zaštite Republike Hrvatske kojom je zatraženo razmatranje i eventualno odobrenje mogućnosti testiranja pomoraca prije odlaska na brod kako bi pomorci izbjegli nemogućnost ukrcaja na brodove u međunarodnoj plovidbi a koja posljedično vodi do gubitka posla i redovitih primanja.

Slijedom inicijative Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao je uputu, odnosno odobrio mogućnost testiranja hrvatskih pomoraca kao preduvjeta za rad i zaposlenje, čime pomorci spadaju u posebnu skupinu radnika budući da se takvi preduvjeti kod mnogih drugih zanimanja nužno ne zahtijevaju.

Pomorci u međunarodnoj plovidbi koji će se u svrhu odobrenja ukrcaja na brod morati testirati moći će to napraviti u županijskim zavodima za javno zdravstvo koji su kapacitirani u dovoljnoj mjeri da mogu preuzeti i provoditi testiranje pomoraca na SARS-CoV-2.

Ova uputa je objavljena na službenim stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a pomorci se za dogovor oko testiranja mogu obratiti izravno županijskim zavodima za javno zdravstvo.

Fotografija pomorac.net