KORONAKRIZA Općina Preko reže plaće i pomaže lokalnim poduzetnicima i građanima

KORONAKRIZA Općina Preko reže plaće i pomaže lokalnim poduzetnicima i građanima

U skladu s nacionalnim mjerama koje je donijela Vlada Republike Hrvatske za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije izazvane koronavirusom, i Općina Preko donijela je dodatne mjere za olakšavanje poslovanja u svrhu pomoći lokalnom gospodarstvu i građanima.

– Riječ je o mjerama kojima će se stvoriti uštede u općinskom proračunu, a na taj način nastojimo pomoći građanima i poduzetnicima da lakše prebrode krizu uzrokovanu epidemijom koronavirusom. Želimo pokazati odgovornost i solidarnost u ovoj situaciji globalne krize u kojoj smo se svi skupa zatekli i koja nam je prouzročila mnoge probleme i poteškoće, kaže općinski načelnik Jure Brižić.

U skladu s time, dodaje, smanjit će se plaće svim djelatnicima općinske uprave, kao i svima zaposlenima u tvrtkama i javnim ustanovama kojima je osnivač Općina Preko, i to u trajanju od šest mjeseci.

Načelniku i njegovu zamjeniku, kao i svim ravnateljima i direktorima općinskih tvrtki i ustanova, smanjit će se plaća za 10 posto, dok će se djelatnicima u općinskoj upravi te u općinskim tvrtkama i ustanovama plaća smanjiti za pet posto. Svim djelatnicima neće se isplatiti ni regres za ovu godinu.

Osim toga, neće se isplaćivati ni naknade za vijećnike Općinskog vijeća u trajanju od šest mjeseci.

– Poduzetnici će biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade, zakupnine za javne površine te zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Općine Preko za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020. pod uvjetom da nemaju nepodmirenih dugovanja prema Općini Preko. Riječ je o onim poduzetnicima čije je poslovanje ugroženo zbog mjera donesenih odlukama Stožera Civilne zaštite RH i Stožera Civilne zaštite Zadarske županije, a koji su poslovali u travnju, svibnju i lipnju 2019. godine. Na ovaj način nastojimo pomoći onim poduzetnicima koji su zbog epidemije koronavirusa bili primorani privremeno zatvoriti svoje objekte, objasnio je Brižić.

Nadalje, budući da su dječji vrtići u svim mjestima Općine Preko prestali s radom zbog prevencije širenja epidemije uzrokovane koronavirusom, donesena je odluka o oslobođenju plaćanja participacije korištenja vrtićkih usluga počevši od 1. travnja 2020. do ponovnog otvaranja vrtića, čime će se roditeljima pomoći u ostvarivanju ušteda u kućnom budžetu u ovim teškim vremenima.

– Još jedna pomoć roditeljima odnosi se na stipendije studentima koje će se i dalje isplaćivati, iako je na fakultetima privremeno obustavljena nastava. Smatramo da je to nužno kako bi se pomoglo u plaćanju stanarina i sličnih studentskih troškova koji nisu nestali pojavom epidemije koronavirusom.
Također, uvodi se i privremena odgoda svih ovrha, izuzev dugovanja kojima prijeti zastara, kako ne bismo još dodatno otežali našim obveznicima ionako tešku i kriznu situaciju, ističe općinski načelnik.

Kao još jedna mjera uštede u proračunu, provodit će se redukcije u javnoj rasvjeti i to tako da će se isključiti dio rasvjetnih tijela. Na nekim lokacijama svako drugo rasvjetno tijelo, a na nekima cijele dionice poput rasvjete na nenaseljenom dijelu glavne otočne ceste, ovisno o situaciji na terenu te procjeni struke.

Smanjit će se i ukupan iznos koji je planiran za financiranje programa udruga. Natječaj za udruge već je proveden te je povjerenstvo pregledalo pristigle prijave, ali zbog nastale situacije većina aktivnosti udruga ovisi o razvoju situacije s koronavirusom. Zbog ograničene mogućnosti održavanja manifestacija i aktivnosti, ali i općenito zbog solidarnosti i ušteda u proračunu, sredstva namijenjena udrugama bit će u određenoj mjeri smanjena, ovisno o tome koje će aktivnosti moći provesti.

Osim udruga, aktivnosti će revidirati i reducirati i turističke zajednice te POU Dom na žalu jer zbog donesenih mjera za suzbijanje epidemije koronavirusom neće biti u mogućnosti provesti sve svoje aktivnosti.

– Sezona zasigurno neće biti kao prijašnjih godina, kakva će i hoće li je uopće biti pokazat će vrijeme, ali zbog socijalnog distanciranja vjerojatno se neće moći održati mnoge manifestacije i događanja. Rad tih ustanova odvijat će se u prilagođenim uvjetima te će se svesti na lokalne aktivnosti pa će se i na taj način ostvariti određene uštede, pojašnjava Brižić.

Rad općine trenutačno je djelomično reduciran zbog ograničenog rada svih ostalih institucija u županiji i državi, ali svi projekti koji su započeti prije epidemije nastavljaju se i dalje, samo u drukčijim okolnostima i s produljenim rokovima.

– Nadamo se da će se u većoj mjeri svi planirani projekti uspjeti realizirati, ali to će uvelike ovisiti i o tome koliko će nas u tim projektima financijski podupirati država, tj. koliko će sredstva onih fondova i stavaka državnog proračuna koji su namijenjeni našim projektima biti umanjeni zbog mjera donesenih na nacionalnoj razini. Nadamo se da ćemo unatoč ekonomskoj krizi uspjeti realizirati sve planove i projekte za ovu godinu, poručuje.

Budući da u proteklom razdoblju nije bilo nekih većih događanja, a prema sadašnjoj situaciji nije izgledno ni da će ih biti, neće se tiskati ni proljetno/ljetno izdanje časopisa Naši školji, što će, između ostaloga, pridonijeti i uštedi koja je u ovoj situaciji općinskoj upravi prioritet.

– Ovisno o tome kako će se situacija razvijati, tako ćemo i mi razmatrati ove mjere te ih po potrebi smanjivati ili pojačavati te prilagođavati naš rad i djelovanje nastaloj situaciji. Moramo napomenuti i to da je od početka epidemije uzrokovane koronavirusom naš općinski Stožer Civilne zaštite funkcionirao bez većih poteškoća, građani su se pridržavali svih mjera i uputa te nije bilo većih problema na našem području. Iako smo imali jednu osobu zaraženu koronavirusom, smatramo da je situacija u našoj općini i na cijelom otoku zadovoljavajuća te se nadamo da će takva i ostati. Nadamo se da će se situacija što prije početi normalizirati, zaključuje općinski načelnik Jure Brižić.

Fotografija lidermedia.hr