I u Zadru počinje drive-in testiranje na koronavirus

I u Zadru počinje drive-in testiranje na koronavirus

U petak će u Zadru početi drive-in testiranje na koronavirus, potvrdio je u srijedu na konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite Zadarske županije ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina.

Dodao je kako je i ovaj tjedan počeo rad u ambulantama i dnevnim bolnicama u Poliklinici zadarske bolnice.

– Povećavat ćemo radove jer su liste čekanja doista velike. Od petka ćemo početi uzimati uzorke drive-in, izvan COVID ambulante. Također, svi febrilni bolesnici bit će obrađivani u ambulanti COVID 1, pa neće biti potrebe za njihovim ulaskom u krug bolnice, najavio je Čulina.

U posljednja 24 sata, na zadarskom području jedna je novozaražena osoba koronavirusom, pa ih je sada od početka pandemije ukupno 83.

Ovaj bolesnik, kao i prethodni, djelatnik je Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu, ali zbog asimptomatskog tijeka bolesti nije ranije otkriven. Zdravstveni djelatnici imaju produženo vrijeme samoizolacije te se testiraju prije povratka na posao. Iako nije bilo simptoma, test je pokazao da su pozitivni, no kako su provodili mjere, nisu imali kontakata, rekao je epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić.

Od 17 djelatnika biogradske bolnice s pozitivnim nalazom, kod 13 je zaraza bila otkrivena nakon samoizolacije, nekima sa simptomima, nekima bez njih, a trećina slučajeva bila je s asimptomatskim simptomima, napomenuo je Medić.

Na zadarskom području do sada je uzeto 711 uzoraka, na COVID odjelu Opće bolnice Zadar liječi se šestero pacijenata, jedan je u jedinici intenzivnog liječenja, ali nije na respiratoru.

– Danas će dva pacijenta biti otpuštena na kućnu njegu, a jedan u biogradsku bolnicu. Do sada je ozdravilo 14 pacijenata, među njima i dvoje liječnika te četiri medicinske sestre. Jednom liječniku danas će se uzeti prvi uzorak, a drugi za 24 sata, izvijestio je ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina.

Fotografija adiva.hr