Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Položen novi podmorski kabel između Silbe i Premude

HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) tijekom proteklog vikenda pustio je u rad novi podmorski kabel između otoka Silbe i Premude, a vrijednost investicije iznosi 6,6 milijuna kuna.

Premuda je ponovno uključena u elektrodistribucijski sustav, čime je za stanovnike tog otoka uspostavljena sigurna opskrba iz električne mreže, priopćili su iz HEP-a.

Zbog kvarova na podmorskom kabelu u prosincu 2019. i u veljači ove godine Premuda je bila odsječena od elektrodistribucijskog sustava.

HEP ODS – Elektra Zadar osigurala je interventnu opskrbu električnom energijom iz agregata te je pokrenula aktivnosti na stvaranju uvjeta za trajno rješenje sigurnog napajanja. Pritom je trebalo riješiti problem čestih mehaničkih oštećenja podmorskog kabela koje su prouzrokovali brodovi ribarenjem i sidrenjem na toj dionici.

Položen je novi podmorski kabel, koji je s obzirom na dubinu i konfiguraciju podmorja te potrebu izvedbe potpuno nove priobalne zaštite kabela iziskivao izniman trud i koordinaciju između djelatnika HEP-ODS-a i izvođača radova. Kabel je u subotu, 18. travnja, u večernjim satima, pušten u rad.

Projekt podmorskog kabela Silba – Premuda dio je ukupnih, milijardu kuna vrijednih investicija HEP ODS-a u rekonstrukciju i gradnju elektrodistribucijske mreže i objekata te jačanje elektroenergetske infrastrukture u Hrvatskoj u 2020. godini, a značajan dio sredstava kontinuirano se ulaže na priobalju i otocima.

– Ulaganjima stvaramo uvjete za sigurnu opskrbu potrošača u glavnim turistističkim područjima te u dugoročnu održivost i razvoj otoka, čime dajemo doprinos programima Vlade RH usmjerenima na podizanje standarda života i zadržavanje stanovništva na otocima, izjavio je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić.

Fotografije HEP