COVID-19 U Zadarskoj županiji dva nova slučaja zaraze, čekaju se nalazi iz jednog doma za starije

COVID-19 U Zadarskoj županiji dva nova slučaja zaraze, čekaju se nalazi iz jednog doma za starije

Na zadarskom području još su dvije osobe pozitivne na COVID-19, pa je sada zaraženih ukupno 63, izvijestio je u petak na konferenciji za novinare u Zadru načelnik Stožera Civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković.

Dodao je kako je jedna novozaražena osoba vezana uz Specijalnu bolnicu za ortopediju u Biogradu, druga je iz Zadra.

-Čak 43 slučaja vezana su uz biogradsku bolnicu, u kojoj su sada smješteni lakši bolesnici. Od četiri otpuštena pacijenta iz Biograda dva su negativna, dok su dvoje u kućnoj karanteni te se iščekuju nalazi. Ukupno je 611 osoba u samoizolaciji, 1615 je iz nje izašlo a za 44 osobe počela je mjera samoizolacije, kazao je epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić.

Zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar Edi Karuc rekao je da je na Jedinici intenzivnog liječenja COVID odjela još uvijek četvero pacijenata, od kojih je troje na respiratoru.

– Nastojat ćemo i njih vratiti na samostalno disanje. Što se tiče pacijenta koji je pao s prvoga kata COVID odjela, on se dobro oporavlja, stabilno je i planira se njegov otpust iz JIL-a. Nema novih zaraženih liječnika ili medicinskih sestara. Na COVID odjelu je ukupno devet pacijenata, istaknuo je Karuc.

Epidemiolog Alan Medić objavio je kako su među uzorcima koji su na testiranju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo i dva uzorka iz jednog doma za starije osobe.

– Imamo jednu štićenicu doma s povišenom temperaturom, i nju i njezinu kolegicu smo testirali. Rezultati će biti gotov do 12 sati. Svi štićenici domova se testiraju kod nas u zavodu jer imamo mali kontingent testova za slučajeve kada je potrebno brzo djelovanje. Kad dobijemo rezultate, onda ćemo i po tom pitanju biti pametniji, napomenuo je Medić.

Na novinarski upit je li to jedina sumnjiva situacija koju su dosad imali u zadarskim domovima za starije i nemoćne, Medić je kazao kako su imali pozive.

– Prema naputku, kada se dogodi sumnjiva situacija, s liječnikom koji je zadužen za taj dom postupamo tako da procijenimo situaciju ako je riječ o pojedinačnom pacijentu. Kad je jedan febrilan, njega se automatski stavlja u izolaciju i odmah ga se vodi na testiranje. Imali smo jednu situaciju gdje je dvoje korisnika bilo blago febrilno i odmah smo izašli na teren. Testorali smo ih i oba su nalaza negativna. Na nama je da i dalje pratimo situaciju. Zaista moramo veliku pažnju usmjeriti na domove za starije jer jedan djelatnik može slučajno zaraziti korisnika nehatom ili nemarom, iako ne vjerujem da to itko više radi nemarom. Postrožili smo mjere i u svakodnevnom smo kontaktu sa svim domovima. Kada god imamo suspektnu situaciju, odmah šaljemo svakog štićenika na testiranje, poručio je Medić.