Uskrsno slavlje iz zadarske katedrale na YouTubeu

Uskrsno slavlje iz zadarske katedrale na YouTubeu

Pred nama je Uskrs kakav se ne pamti! U Zadarskoj nadbiskupiji mise će vjernici pratiti putem Youtube kanala, a nadbiskup Želimir Puljić je u uskrsnoj čestitci pozvao na slavlje u obitelji, bez uobičajenih okupljanja.

U uskrsnoj čestitci nadbiskup je istaknuo Isusovu predanost Ocu u posljednjim trenucima, predanost koja nam mora biti uzor i poticaj:

Posebice nam je taj stav potreban u ovim danima kada našu domovinu i cijeli svijet pogađa širenje bolesti koja je uvelike zaustavila redovitost života i rada, unijela nesigurnost i poremetila blizinu ophođenja i susreta.

Uputio je i izraze podrške stradalima u potresu, a potom i kazao kako se s osobitom naklonošću i bratskom blizinom prati brižnost onih koji svojim služenjem svjedoče, kaže nadbiskup, istinsku ljubav prema čovjeku:

Liječnici i medicinske sestre, državni službenici, policija, vojska, djelatnici medija, vatrogasci, trgovci i volonteri te svi ostali koji su pokazali spremnost izložiti svoje živote i zdravlje u obrani od opasnog virusa i razornog potresa. Pratit ćemo ih i dalje svojim molitvama i našom ljudskom i vjerničkom zahvalnošću.

Nadbiskup je vjernicima uputio poziv da Uskrs provedu u krugu obitelji, bez uobičajenih okupljanja jer moramo i dalje biti svjesni opasnosti od širenja opasne zaraze. To ne umanjuje snagu Uskrsa:

Jer, uskrsnuli Krist je naš Put, Istina i Život. On je središte i smisao svega. Uskrsnuli je nada i snaga naša; pravo svjetlo u povijesti ljudskoga mraka i tame. I nema pod nebom drugog imena dana ljudima po kojem se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista (Dj 4,12). U toj vjeri svim vjernicima naših biskupija, posebice vjernicima Zadarske nadbiskupije, kao i onima izvan domovine, te svima do kojih dopire naša riječ, čestitamo Uskrs i želimo neka bude ispunjen nadom, radošću, strpljenjem i svakim nebeskim blagoslovom!

Nadbiskup Želimir Puljić predvodit će na Veliki četvrtak u 11 sati misu posvete ulja u Katedrali sv. Stošije, na Veliki petak bogoslužje će biti u 18 sati u Kapeli sv. Marka, na Veliku subotu obred Vazmenog bdijenja predvodi od 19 sati također u Kapeli sv. Marka, a na svetkovinu Uskrsa misno slavlje u katedrali predvodit će u 11 sati.

To slavlje prenosit će Radio Zadar, a sva bogoslužja vjernici mogu pratiti i putem YouTube kanala Zadarska nadbiskupija – Veliki tjedan 2020.