“Budite u nadi radosni, u nevolji strpljivi i u molitvi postojani!”

“Budite u nadi radosni, u nevolji strpljivi i u molitvi postojani!”

Zadarski nadbiskup Želimi Puljić uputio je pismo vjernicima i svećenicima Zadarske nadbiskupije u povodu slavlja nadolazećeg Velikog tjedna.

Nadbiskup podsjeća da su prije dva tjedna otkazana okupljanja vjernika zbog opasnosti koronavirusa, pa je preporučeno vjernicima da se mole, poste, čitaju Riječ Božju i sudjeluju u prijenosu euharistijskoga slavlja i drugih molitava putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. No, ističe nadbiskup Puljić, ujedinili su nas želja moliti se i biti zajedno i u ovim teškim trenucima, pa su naši domovi i obitelji postali „kućna Crkva“ molitve i nade.

Uz brojne duhovne ponude putem radija i televizije i mi smo na Radio Zadru pokrenuli emisiju „Ohrabri se, Božji narode, boriti s virusom i prevencijom i molitvom“, koja se emitira svaki dan u 19.30. Tako će biti i u Velikom Tjednu i uskrsnom vremenu dok bude trajalo ovo vrijeme kušnje i krize.

Pratite upozorenja i propise da se izbjegne opasnosti zaraze kako bismo što prije mogli započeti normalno raditi i živjeti, poručuje nadbiskup.

Neka nas snaga molitvenog zajedništva nosi i u Velikom tjednu, od nedjelje Muke Gospodnje, preko Velikog trodnevlja Isusove žrtve križa do radosnog uskrsnog jutra.

Pred nama je Cvjetnica, Sveto Trodnevlje i slavlje Uskrsne nedjelje. Uz potrebu održavanja spomenutih odredbi, evo, i nekih konkretnih uputa koje su ovih dana stigle iz Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

Prema uputama i prijedlozima Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata u Trodnevlju se treba pridržavati sljedećega:

Misu posvete ulja slavit ću na Veliki četvrtak u 11 sati, a sveta ulja podijelit će se svećenicima kad prođe ovo vrijeme krize uz Te Deum u našoj prvostolnici (naknadno će se poslati obavijest).

Neka vjernici ostanu i dalje sjedinjeni u molitvi i razmatranju Božje Riječi, jer to pokazuje važnost i otajstvo “kućne Crkve”, koja se moli i zaziva Božju pomoć i blagoslov na sve članove obitelji, župe, nadbiskupije i naroda. Neka se pri tom posluže molitvenicima koji im stoje na raspolaganju.

Bili Vam blagoslovljeni dani Velikoga Tjedna, kao i blagdan Uskrsnuloga Gospodina, koji neka nam svima pomogne da u ovim danima kušnje budemo „u nadi radosni, u nevolji strpljivi i u molitvi postojani (usp. Rim 12,12), navodi, među ostalim, u pismu vjernicima i svećenicima nadbiskup Želimir Puljić.