Udvostručen broj zaraženih u Zadarskoj županiji

Udvostručen broj zaraženih u Zadarskoj županiji

Zadarska županija ima devet novozaraženih bolesnika koronavirusom i sada ih je ukupno 18, dvostruko više nego jučer, izvijestio je na redovitoj konferenciji za novinare u petak u Zadru načelnik Stožera Civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković.

– Od devet novooboljelih, sedam je vezano uz Specijalnu bolnicu za ortopediju u Biogradu – tri pacijentice koje su bile na operaciji, troje koji su bili u bliskom kontaktu i rođaci oboljelih. Oko 300 pacijenata i kolega s posla koji su bili u kontaktu, što je ogromna brojka. Ako se netko ne javi nama ili ne stigne zbog zauzetosti, molimo da ostanu u samoizolaciji, jer tako neće zaraziti druge, poručio je epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić.

Dodao je kako je među novozaraženima jedan djelatnik iz Opće bolnice Zadar.

– Poduzimamo mjere rizika za svakog zdravstvenog djelatnika, što je dodatan posao u tijeku ovog dana. Oni koji su bili u višem riziku će 14 dana u samoizolaciju. Pojačat ćemo testiranja, ali s obzirom na to da imamo aparat, a nemamo reagense, molim Nacionalni stožer da nam pomogne u realizaciji toga da nam stignu reagensi kako bismo ovdje provodili testiranja. Ova će situacija od nas zahtijevati posebnu pozornost jer ne znamo koliko će od ovih 300 ljudi biti novozaraženih, rekao Medić.
Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina kazao je kako je od 34 izuzeta nalaza devet bilo pozitivno, od čega je jedan djelatnik Opće bolnice Zadar, sin oboljelog liječnika iz biogradske bolnice.

– Danas će se napraviti epidemiološki izvid te će sve osoblje koje je bilo u kontaktu morati u samoizolaciju. Šest pacijenata leži na COVID odjelu, jedan je na respiratoru i stanje mu je stabilno. U Općoj bolnici Zadar u samoizolaciji su 24 liječnika i 28 medicinskih sestara te četiri nezdravstvena djelatnika, istaknuo je Čulina te upozorio da će nakon današnjih izvida vjerojatno biti više zaraženih.

– Organizirali smo posao i sa svoje strane će bolnica napraviti sve da pruži pomoć bolesnicima, naglasio je Čulina.

Na zadarskom području je više od 800 osoba pod nadzorom, a od jučer 228. Od 13. ožujka policija je imala 436 provjera samoizolacije i ustanovila 44 kršenja te mjere. Sa 17 blokadnih punktova na području Zadra vraćeno je 111 osoba.