Ministarstvo turizma: Uvedene olakšice za privatne iznajmljivače

Ministarstvo turizma: Uvedene olakšice za privatne iznajmljivače

Dvije mjere Ministarstva turizma za pomoć gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa – odgoda ili oslobađanje plaćanja paušala turističke pristojbe za privatne iznajmljivače te odgoda plaćanja naknade za korištenje koncesije na zemljištu u kampovima – stupile su na snagu na temelju pravilnika, odnosno dopunjene uredbe.

Prema objavi na mrežnoj stranici Ministarstva turizma, odgoda ili oslobađanje plaćanja turističke pristojbe za privatne iznajmljivače (paušal) stupila je na snagu 26. ožujka na temelju Pravilnika o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG).

Slijedom toga, domaćinstva (privatni iznajmljivači) i OPG-ovi koji pružaju ugostiteljske usluge oslobođeni su u 2020. plaćanja pola iznosa godišnjeg paušala turističke pristojbe. Tu bi pristojbu inače bili obvezni platiti za glavni krevet i smještajnu jedinicu u kampu i kamp-odmorištu, odnosno prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj.

Uz to, za cijelu 2020. oslobođeni su i plaćanja turističke pristojbe za pomoćne krevete.

“Cilj te mjere je ublažavanje financijskog udara uslijed situacije s koronavirusom na pružatelje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i na OPG-ovima, koji su obveznici plaćanja turističke pristojbe u godišnjem paušalnom iznosu po krevetu, a ne po noćenju”, napominju iz ministarstva.

Napominju da će informacija o mjeri ići i preko eVisitora te se stoga ti pružatelji usluga ne moraju nigdje javljati, jer će obrada podataka biti automatska preko toga sustava.

Mjera odgode plaćanja naknade za korištenje koncesije na turističkom zemljištu u kampovima definirana je dopunjenom Uredbom o postupku, načinu i uvjetima za dobivanje koncesije na turističkom zemljištu u kampovima u suvlasništvu RH, a na snazi je, kako navode iz ministarstva, od 19. ožujka.

Time se naplata koncesijske naknade na turističkom zemljištu u kampovima u suvlasništvu RH odgađa do 30. studenoga ove godine, također s ciljem ublažavanja prvog financijskog udara na turistički sektor i kako bi se osiguralo vrijeme potrebno za analizu nastale štete te eventualno poduzimanje daljnjih mjera za stabilizaciju turističkog sektora i zadržavanja radnih mjesta.

“Ta mjera odnosi se na trgovačka društva koja obavljaju turističku djelatnost temeljem zahtjeva za dobivanje koncesije na suvlasničkom dijelu RH za korištenje kampa”, objašnjavanju u Ministarstvu turizma.

Fotografija poslovni.hr/PIXSELL