Na zadarskom području još jedna zaražena osoba

Na zadarskom području još jedna zaražena osoba

ZADAR – Od jučer poslijepodne imamo jednu novozaraženu osobu, ukupno sedam na zadarskom području, rekao je u srijedu na redovitoj konferenciji za novinare Šime Vicković, načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite.

– Novooboljela osoba je zdravstveni radnik iz Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu. Odmah smo intervenirali i odredili samoizolaciju za 75 ljudi, 52 djelatnika i 23 pacijenta s kojima je bio u kontaktu. To je trećina ukupnog broja zdravstvenih djelatnika u toj ustanovi. Zaraženi pacijent u subotu ujutro nakon dežurstva osjetio je da nešto nije u redu, javio se i u ponedjeljak nije otišao u raditi. Ima blaže simptome i pušten je u kućnu samoizolaciju, rekao je epidemiolog Alan Medić te naglasio kako je epidemija svuda oko nas.

-Ako se sutra razbolim, važno je jesam li u cirkulaciji sa svojim prijateljima bio u krugu od dva metra ili u intimnom prostoru i pijuckao kavu, upozorio je.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina objavio je da je 837 osoba u samoizolaciji, za više od 200 ljudi  ukinuta je mjera samoizolacije, a jučer je ta mjera izrečena za 237 novih osoba, što je više nego inače.

– Do sada smo uzeli 82 uzorka, 61 je bio negativan, sedam pozitivno, 14 uzoraka poslali smo jučer u Zagreb i danas bismo trebali dobiti nalaze. Jutros je pripremljeno sedam novih uzoraka, uglavnom kontakata novooboljele osobe, kazao je Čulina te dodao da se stanje jednog zaraženog pacijenta pogoršava i da će vjerojatno morati na respirator.

Novinare je zanimalo što će sada biti s biogradskom bolnicom, koja u kojoj su trebali biti smješteni pacijenti s lakšim simptomima.

– Cijela Ortopedska bolnica u Biogradu praktički je izvan funkcije. Tamo je tek nekolicina pacijenata jer smo tu bolnicu pripremali za one pacijente s lakšom kliničkom slikom pa je bilo puno manje izloženih pacijenata. Hladni pogon zaustavljen je još 18. ožujka, ostala je samo hitna ambulanta sa zdravim osobljem koje nije bilo u kontaktu s oboljelim kolegom. Idemo u aktivnu dezinfekciju cijele bolnice, pojasnio je Medić.

Ravnatelj zadarske bolnice zahvalio je na donaciji od 475.000 kuna za kupnju dva respiratora  hrvatskom nogometnom reprezentativcu Šimi Vrsaljku te napomenuo da su se javili i drugi sportaši i nudili pomoć, ali situacija se na tržištu promijenila, sve je poskupjelo, opreme nema dovoljno i ne može se nabaviti kao nekad.

Župan Božidar Longin pozvao je ponovno na društvena solidarnost i odgovornost, pogotovo prema osobama koje su u samoizolaciji.

-Ne smijemo nikoga stigmatizirati, moramo im dati podršku. Svi smo potencijalni kliconoše, čuvajući sebe, čuvamo druge, poručio je.

Načelnik Županijskog stožera Šime Vicković istaknuo je kako sljedećih dana očekuju porast broja zaraženih te apelirao na medije da ne pokušavaju doznati identitet pacijenata.

– To su ljudi koji imaju obitelji, ne treba ih stigmatizirati, kazao je.

U posljednja 24 sata PU zadarska primila je deset dojava o kršenju samoizolacije, ali nakon provjere utvrđeno je da su neosnovane. Na izlazu iz Zadra policija je vratila 126 osoba bez valjanih propusnica.