Prijave i kazne protiv širitelja zaraze i lažnih, uznemirujućih vijesti

Prijave i kazne protiv širitelja zaraze i lažnih, uznemirujućih vijesti

Državno odvjetništvo (DORH) u utorak je izvijestilo da je županijska i općinska tužiteljstva uputilo da “temeljito i neodložno” postupaju u slučajevima širenja i prenošenja zarazne bolesti kao i kaznenih djela lažne uzbune te prekršaja širenja lažnih i uznemiravajućih vijesti.

Uputa je, kako navode, donesena zbog neodgovornog ponašanja većeg broja građana koji ne poštuju upute i mjere stožera civilne zaštite i drugih nadležnih tijela u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, kao i plasiranja neistinitih informacija kojima se šire neopravdani strah i panika kod građana u uvjetima pandemije virusa COVID-19 te posljedica potresa u Zagrebu.

DORH je priopćilo da je sva županijska i općinska državna odvjetništva uputilo da “temeljito i neodložno postupaju sukladno odredbama” radi otkrivanja i procesuiranja počinitelja kaznenih djela širenja i prenošenja zarazne bolesti kao i počinitelja kaznenih djela lažne uzbune i podredno prekršaja širenja lažnih i uznemiravajućih vijesti.

Dodaju da državna odvjetništva trebaju poduzimanje državnoodvjetničkih radnji i mjera koordinirati s nadležnim policijskim upravama i drugim državnim tijelima mjerodavnim za otkrivanje i prijavljivanje prekršaja i kaznenih djela i njihovih počinitelja.

Ovakve, krizne i uznemirujuće situacije iz većine ljudi izvlače najbolje i izazivaju osjećaj sućuti, solidarnosti i humanosti. Nažalost, ima i onih iz kojih izvuku najgore, a to dovodi do širenja panike, straha, uznemiravanja i potiče stres i anksioznost.

Svakodnevno se poziva na oprez, ali i upozorava na to da se ne širi panika! Svakodnevno se poziva na humanost i društvenu solidarnost! Svakodnevno se apelira na ljude i pojedine medije da se suzdrže od proizvoljnih tumačenja, objašnjenja i komentara. Osobito na društvenim mrežama. Nažalost, neki su na to imuni.

Zato ćemo i mi s ovog malog portala pozvati na odgovornost svakog ponaosob da razmisli o svojim postupcima i izgovorenim riječima. Pogotovo sada kada su nam iznad svega potrebni razum, mir i zajedništvo.

Fotografija Elijah O’Donnell/Unsplash