Na zadarskom području dva nova slučaja zaraze: pedijatrica i stariji muškarac

Na zadarskom području dva nova slučaja zaraze: pedijatrica i stariji muškarac

U Zadarskoj županiji potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, objavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Zadru načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Šime Vicković.

– Riječ je o 63-godišnjem muškarcu koji je bio u inozemstvu, smješten je u bolnici, na COVID odjelu, ima respiratorne simptome i visoku temperaturu. Druga osoba je naša liječnica na Odjelu pedijatrije, inače specijalizantica na pedijatriji u KBC-u Rebro u Zagrebu. Ona je u subotu radila i u toku smjene doznala da je kolega s kojim je bila u kontaktu u KBC-u Rebro pozitivan na koronavirus. Odmah smo je isključili s posla, testirali i stavili pod nadzor. Iako nije imala nikakve simptome, test je pozitivan. Valja naglasiti da je kolegica u subotu u svojoj smjeni cijelo vrijeme nosila zaštitnu masku i rukavice, tako da je kontakt s pacijentima bio minimalan. Stupili smo u vezu s roditeljima svih njezinih pacijenata, a u subotu ih je bilo 15-ak, i svi će ići u samoizolaciju, rekao je ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina te naglasio da su bolničke prostorije odmah dezinficirane, a osoblje je stavljeno u izolaciju.

Dodao je da su dosad provedena 49 testiranja , jedan slučaj je sumnjiv, dvaput je provedeno testiranje i u toku današnjeg dana trebao bi stići novi nalaz. Dvoje prvozaraženih pacijenata na zadarskom području su stabilno. U samoizolaciji je trenutačno 617 ljudi, od jučer 13, a 161 osobi završila je samoizolacija.

Glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin kazala je da su u posljednja 24 sata dobili 14 dojava o kršenju samoizolacije.

Načelnik stožera Šime Vicković rekao je da je jučer stiglo mnogo upita vlasnika nekretnina iz drugih gradova, naročito iz Zagreba nakon potresa, da žele ući u svoje kuće i vikendica.

– Oni se moraju evidentirati u općinske ili gradske stožere. A ljudi nas pitaju i kako će putovati na posao. Ako neki građevinar, primjerice, radi u Preku, njegova mu tvrtka mora izdati potvrdu s imenom i prezimenom, obavezno napisati OIB djelatnika i lokaciju na kojoj radi. Radnik s tom potvrdom može doći na gradilište, naravno, uz uvjet da se pridržava svih propisanih mjera, pojasnio je Vicković.