APEL POKRETA OTOKA: Zaštitimo otočane i otoke, ponašajmo se odgovorno!

APEL POKRETA OTOKA: Zaštitimo otočane i otoke, ponašajmo se odgovorno!

Apeliramo na Nacionalni stožer civilne zaštite i Vladu RH da uvede strože mjere te ograniči i kontrolira migracije prema otocima i na vrijeme zaustavi ugrozu otoka i otočnog stanovništva. Apeliramo na sve građane i ljubitelje otoka da promisle dvaput prije nego krenu na put, u vikendice i posjete obiteljima, stoji u priopćenju kojim se u subotu Pokret otoka obratio državnim institucijama i javnosti zbog vrlo velike migracije stranaca i domaćih stanovnika s kopna prema otocima u posljednjih desetak dana.

Kako se navodi u priopćenju, otočani su zatečeni ovom nadnaravnom situacijom.

„Svjesni smo da je najvažnije da ostanemo prisebni, da ne popuštamo pod naletima panike, a istodobno shvatimo ozbiljnost situacije. Od životne je važnosti pridržavanje naputaka stručnjaka, kriznih stožera, jedinica lokalne samouprave i turističkih zajednica u čijoj smo nadležnosti. Od životne je važnosti da shvatimo da smo u ovoj situaciji odgovorni svi.

Neke od nas je vijest o strogim mjerama izolacije zatekla na putu, na terenu, u posjetima prijateljima ili obitelji. Teško nam je svima sagledati širu sliku jer smo po prvi puta u ovakvoj životnoj situaciji.

O našim odlukama ovise životi, naši, nama bližnjih i oni članova naših zajednica – krivim odabirom možemo ljude iz svoje okoline ugroziti. Posebno je to izraženo na otocima čiji su stalni stanovnici uglavnom osobe starije dobi, upravo i najugroženije skupine u slučaju širenja pandemije.

Posebno je to izraženo na otocima koji su osjetljivi na primarne ljudske potrebe – nemaju adekvatnu zdravstvenu skrb, neopremljeni su za bilo kakve ozbiljnije situacije, a o pandemiji da ne govorimo, nemaju pripremljene karantene niti su otočani obučeni za postupanje u kriznim situacijama. Jeste li računali na sezonsku nabavu hrane na otocima? Sigurni smo da nitko nije računao na nagle migracije i povećanje broja stanovnika na otoku. Svakako nije računao na pandemiju.

Otočani ovise o kopnu i svi koji se na otocima zateknu u slučaju veće ugroze ovisit će o istom tom kopnu. A do kopna nije uvijek lako stići

Preporučujemo svim otočanima da se strogo drže pravila propisanih nacionalnih i lokalnih stožera Civilne zaštite i Ministarstva zdravstva, a svima koji su se zatekli na otocima ili su na putu prema njima možemo preporučiti: ako nemate prebivalište ili boravište na otoku, prijavite se u eVisitor.

To je jedini način da u ovom trenutku znamo koliko nas je na otoku, kolike su nam zalihe potrebne i kako ćemo reagirati u hitnim slučajevima.

Ne dolazite na otok bez svih prehrambenih i higijenskih potrepština koje bi vam mogle biti potrebne u sljedećih 30 dana.

Već smo spomenuli sezonsku opskrbu otoka i trgovina. Dio naseljenih otoka ima tek jednu trgovinu, koja niti u sezoni nije naročito dobro opskrbljena – u ovom trenutku još manje. Solidarnost je nužna, solidarnost volimo, ali jedan oblik te solidarnosti je i da se pobrinete za svoje potrebe pa tako osigurate stabilnu opskrbu ljudima koji na otoku žive i kojima je lokalna trgovina jedini način opskrbe.

Po dolasku na otok, ostanite 14 dana u samoizolaciji. Ako nemate mogućnost samoizolacije na otoku, ostanite gdje jeste. Budite odgovoran član otočne zajednice!

Po isteku samoizolacije, nastavite slijediti upute kriznih stožera, izbjegavajte okupljanja, vodite računa o svojim zalihama, ponudite pomoć starijima i potrebitima, pratite i pridržavajte se svih novih mjera epidemiologa i stručnjaka za suzbijanje pandemije. Niste na ljetovanju!
Budite informirani, pratite stranice gradova i općina, lokalnih stožera i pridržavajte se uputa. Ne ponašajte se kao da ste došli na zasluženi godišnji odmor.

Znamo da je trenutačno biti na otoku jedna od najboljih opcija koje možemo zamisliti, ali na otocima postoje ljudi koji na njima žive i koji su najveća i najugroženija skupina ljudi.

Najmanje što nam svima sada treba je nekontrolirano širenje virusa u ruralnim područjima. Budimo odgovorni jedni prema drugima“, navodi se, među ostalim, u priopćenju Pokreta otoka.