Potvrđen drugi slučaj zaraze koronavirusom u Zadru

Potvrđen drugi slučaj zaraze koronavirusom u Zadru

Drugi slučaj zaraze koronavirusum potvrđen je u Zadarskoj županiji, objavljeno je u četvrtak na redovnoj konferenciji za novinare županijskog Stožera Civilne zaštite u Zadru.
– Riječ je o mlađem muškarcu koji je 17. ožujka osobnim automobilom doputovao iz Austrije. Tamo je dva mjeseca radio u jednom hotelskom kompleksu koji je zatvoren zbog pandemije koronavirusa. Muškarac je osjećao slabost, posumnjao je na COVID-19 i po dolasku se javio nadležnom epidemiologu u Zadru. Odmah smo napravili test koji je pokazao da je pozitivan. Do sada je bio u kućnoj samoizolaciji s članovima obitelji s kojima nije dolazio u kontakt jer je sumnjao da bi mogao biti zaražen. Od jutros je hospitaliziran u zadarskoj bolnici, rekao je Alan Medić, epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo.

Osvrnuo se i na brojne upite koje su dobili jučer nakon što je objavljeno da je u Biogradu zaražena mlađa ženska osoba.Dobili smo puno zabrinutih poziva. Građani su tvrdili da su zaraženu osobu vidjeli u javnosti. Pozivam sve koji su bili u bliskom kontaktu s prvooboljelom, a to znači 15-ak minuta na otvorenom na manje od metar razmaka ili dva metra u zatvorenom prostoru, da nam se jave pa ćemo ih staviti u postupak samoizolacije. Dosad se nitko nije javio, rekao je Medić.

Načelnik PU zadarske Anton Dražina izvijestio je da su u posljednja 24 sata dobili 28 dojava o kršenju samoizolacije te tri dojave o kršenju odluke o zabrani rada ugostiteljskih objekata.

– Utvrđena su tri kršenja odluke, a još četiri su u provjeri. Jedan je ugostiteljski objekt prijavljen Državnom inspektoratu zbog nepridržavanja odredbi. Policija će provjeravati sve dojave o kršenju samoizolacije, poručio je Dražina.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina rekao je kako bolnica ima 14 respiratora, 12 je u JIL-u, dva su u novouređenom posebnom odjelu COVID, a sljedeći tjedan trebala bi stići još tri respiratora.

Novinare je zanimalo što je s liječnicima koji su nedavno boravili u inozemstvu, na što je Čulina rekao da je jedna liječnica u samoizolaciji.

Zadarski župan Božidar Longin pozvao je još jednom sve da budu odgovorni prema sebi i drugima te da se pridržavaju uputa nacionalnog, županijskog i lokalnog stožera.

Napomenuo je i da je uveden novi broj 023 350 318 na koji građani od 8 do 22 sata mogu postavljati pitanja vezana uz epidemiju koronavirusa.

Na zadarskom je području 408 ljudi u samoizolaciji, 16 je testirano na koronavirus, a dva su pozitivna.