Kultura preselila u virtualni svijet: Iz svog doma gledajte filmove, šećite muzejima…

Kultura preselila u virtualni svijet: Iz svog doma gledajte filmove, šećite muzejima…

Paralelno sa zatvaranjem muzeja, kina, kazališta i koncertnih dvorana, kulturni sadržaji diljem svijeta preselili su se u virtualni svijet gdje omogućuju besplatne online obilaske svojih prostora ili prijenose koncerata, a novom trendu pridružuju se i hrvatske kulturne institucije, donosi agencija Hina.

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu izvijestio je da se u četvrtak zatvara, a do sljedećih susreta uživo na službenim stranicama i društvenim mrežama pokrenuli su virtualni program #MSUNonStop. U sklopu tog programa svakodnevno će predstavljati radove iz Zbirki i donositi zanimljivosti u vezi svog postava.

Etnografski muzej u Zagrebu ponudio je na svojoj web stranici virtualni razgled pojedinih zbirki i izložbi, koje imaju i edukativan karakter, izložbu tradicijskih glazbala, Zbirku Perinić i lutke odjevene u tipičnu odjeću raznih zemalja svijeta, putovanje Afrikom i Južnom Amerikom s braćom Seljan te afričku umjetnost iz Zbirke Drage Muvrina.

Muzej za umjetnost i obrt i prije je omogućio virtualni obilazak tri kata svog stalnog postava, putem društvenih mreža redovito komunicira s publikom, a postavio je i link na najveću virtualnu izložbu mode, We Wear Culture, projekta u kojem je sudjelovao s više od 180 renomiranih kulturnih institucija.

MUO je prvi muzej u Hrvatskoj čiji se modni predmeti, njih više od 150 iz Zbirke tekstila, mode i modnog pribora, mogu vidjeti na toj izložbi o 3000 godina svjetske mode, od prve haljine kupljene za zagrebački muzej koja je i jedna od najstarijih, do novijih predmeta, poput Startasica i Borosana.

Arheološki muzej Istre virtualno je predstavito izložbu O životinjama i ljudima, Etnografskog muzeja u Zagrebu koja nije mogla biti otvorena, a od četvrtka kreću s popratnim pedagoškim aktivnostima uz nju na Facebooku i Twitteru.

Osim muzeja svoje su postave za virtualno razgledavanje otvorile i manje galerije, a za sve je sadržaje najbolje pratiti društvene mreže na kojima objavljuju nove informacije.

Google Arts & Culture udružio se s više od 2500 muzeja i galerija diljem svijeta koji su se zbog novonastale situacije otvorili za virtualne ture i online izložbe.

Među njima su i najveći – British Museum, Louvre, Guggenheim (New York), National Gallery of Art (Washington, D.C.), Musée d’Orsay (Paris), Nacionalni muzej moderne i suvremene umjetnosti u Seoulu, Pergamon (Berlin), Rijksmuseum i Van Gogh (Amsterdam).

Njujorška Metropolitan Opera svake večeri daruje snimke svojih prošlih najvećih uspješnica, od Carmen do Traviate, Berlinska filharmonija također je otvorila svoje arhive za stotine koncerata sa slavnim dirigentima i solistima, kao i Bečka državna opera koja putem streaminga nudi niz svojih izvedbi.

Predstavom “Tko pjeva zlo ne misli” Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu počelo je u srijedu projekt u okviru kojega besplatno svakodnevno prikazuje ostvarenja Opere, Drame i Baleta, koja će biti dostupna za gledanje tijekom izvanrednih mjera.

Zagrebačka filharmonija emitirat će u MiniMini ciklusu na svojem YouTube kanalu koncertne predstave “Ježeva kućica” i “Božić kod Zimogroznih”, a najmlađima su svoje virtualne sadržaje ponudili i Mala scena te CeKaTe Teatar.

Sa zatvaranjem kina i otkazivanjem festivala ljubitelji filma ostali su bez doživljaja gledanja filmova u kinima, no kao kompenzaciju imaju bogati online svijet na kojemu su im otvoreni i neki besplatni sadržaji.

Kino Mediteran, projekt revitalizacije kina u Dalmaciji, nudi besplatan streaming 22 filma prikazana na Festivalu mediteranskog filma Split, zagrebački Restart dvadeset dokumentaraca koji će se moći pogledati besplatno, a njih stotinjak uz malu naknadu, dok besplatne kratkometražne filmove nudi nedavno pokrenuta platforma Croatian.film.

Na inicijativu Enrica Vannuccija, selektora kratkog filma Mostre, Motovun Film Festival postao je jedan od partnera novog online festivala “My Darling Quarantine” – svakoga tjedna biraju se i besplatno objavljuje po sedam kratkih distopijskih filmova, a moći će se glasati za najbolje od njih.

U okviru projekta je pokrenuta i crowdfunding kampanja – pola prikupljenih sredstava ići će za podršku nezavisnoj kulturnoj sceni, a pola organizaciji Liječnici bez granica, koja neumorno radi kako bi spriječila širenje virusa u izbjegličkim kampovima i među drugim ranjivim populacijama širom Grčke i Balkanske rute, najavili su s MFF-a.

Pulska filmska tvornica uvela je novi koncept Digitalne filmske karantene kojim omogućuje projekcije, moderacije i rasprave putem društvenih mreža, a besplatan sadržaj nudi i Mreža nezavisnih kina Kino.hr, odnosno tvrtka RADAR.

Za one kojima nedostaju aktivnosti na književnoj sceni, Hrvatsko društvo pisaca pokrenulo je projekt “Dnevnik iz karantene” u sklopu kojega će na svojoj web stranici objavljivati tekstove i video priloge članova koji su tematski vezani uz nove okolnosti života.

Umjesto u knjižnici za knjigama se može posegnuti na portalu Besplatnih elektroničkih knjiga, koji godinama omogućuje besplatno čitanje svojih sadržaja.

RAFF film festival pokrenuo je novu digitalnu platformu R+, koja će na jednom mjestu okupiti kreativne sadržaje, priče, informacjie, sve one manje apokaliptične perspektive na današnju situaciju.