Potvrđena prva osoba zaražena koronavirusom u Zadarskoj županiji

Potvrđena prva osoba zaražena koronavirusom u Zadarskoj županiji

Stožer Civilne zaštite Zadarske županije potvrdio je danas da je od koronavirusa oboljela prva osoba na području Zadarske županije.

– Riječ je o mlađoj ženskoj osobi koja je sa sestrom vratila iz Zanzibara preko Dubaija. Oboljela djevojka bila je savjesna, pa je s članovima svoje obitelji bila u samoizolaciji, a imala je blage simptome oboljenja, grlobolju i temperaturu od 37,2. Javila se epidemiologu, kolegica je posumnjala na COVID-19, uputila je na bris i potvrdili prvi slučaj, rekao je Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar na izvanrednoj konferenciji za novinare u Domu Zadarske županije.

Epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić dodao je kako se djevojka vjerojatno zarazila u Africi jer nije moguće da je razvila temperaturu nakon četiri sata od posjeta Dubaiju.
– Što se u Africi događa, ne znam. Možda postoje više sumnjiva mjesta kao Italija, ali moramo paziti na sve. Važno je znati da se osoba odgovorno ponašala, odmah je otišla u samoizolaciju, kao i njezini članovi obitelji. Ako sumnjate da biste mogli razviti bolest, otiđite kući, pozovite službu. Imamo dobru situaciju, zaustavili smo širenje bolesti u ovom slučaju, poručio je Medić.

Zadarski župan Božidar Longin kazao je da je situacija sve ozbiljnija, ali se sve radi profesionalno i uz praćenje Županijskog stožera.

– Mi smo bili korak ispred svih, što je bilo jako dobro. I dalje molim sve građane da ne podliježu panici. Ne treba širiti dezinformacije, svi se moraju malo smiriti. Moramo pozorno pratiti upute epidemiologa i nacionalnog stožera. Nemojte izlaziti iz domova bez potrebe, smanjite socijalne kontakte, dezinficirajte se kad je moguće. Naš stožer obavio je sve potrebne pripreme vrlo dobro, a zdravstveni djelatnici rade predano svoj posao, ustvrdio je Longin.

Načelnik PU zadarske Anton Dražina izvijestio je da su dosad primili 23 dojave o kršenju samoizolacije, a kršenja je bilo devet, šest u Zadru, dvije u Murvici i Islamu Latinskom i jedna na području Benkovca. Stiglo je 15 dojava o kršenju odluke zabrane rada, osam se odnosi na ugostiteljske objekte, i to u Privlaci i na Ugljanu, jedan frizerski salon i dvije kladionice na Viru, tri ugostiteljska objekta na širem području Zadra i jedan u Benkovcu.

Dosad je na testiranje iz Zadra poslano 11 briseva, a jutros tri.