Zatvaraju se svi kafići i restorani, a trgovine će raditi do 18 sati

Zatvaraju se svi kafići i restorani, a trgovine će raditi do 18 sati

Na današnjoj sjednici Stožera Civilne zaštite Zadarske županije donesena je Odluka o nekoliko protuepidemijskih mjera za sprječavanje širenja koronavirusa COVID-19.

Slijedom toga stožer je donio odluku o ograničenju rada trgovačkih centara i manjih trgovina prehranom do 18 sati, prekidu rada ugostiteljskih objekata svih kategorija izuzev dostave hrane te rada Pučke kuhinje uz maksimalne mjere predostrožnosti, uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje neposredni bliski kontakt s klijentima (frizeri, pedikeri, brijači, kozmetičari…).

Također, radi sprečavanja širenja koronavirusa nalaže se privremena obustava rada kino-dvorana, kazališta, muzeja, knjižnica i čitaonica, privremena obustava rada teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara, obustava održavanja izložbi, revija i sajmova, plesnih škola, dječjih i drugih radionica te privremene obustave rada noćnih i disko-klubova. Odluka će biti na snazi do opoziva.

Kako je istaknuo načelnik Stožera Civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković, stanje na području Zadarske županije je stabilno i još nismo imali niti jednu osobu kod koje je potvrđen koronavirus.

Budući da u posljednjih nekoliko dana velik broj osoba dolazi na naše područje, čime opasnost od širenja virusa postaje sve veća, procjena je epidemiologa da se moraju poduzeti odlučnije mjere za suzbijanje širenja virusa. Trenutačno je pod nadzorom 68 osoba, dok ih je u samoizolaciji 200-njak.

Iz stožera još jednom apeliraju na građane da se pridržavaju samoizolacije ako su boravili izvan Republike Hrvatske ili bili u izravnom kontaktu sa zaraženim osobama.

Budući da se dnevno epidemiolozima javlja velik broj ljudi, od sutra se uvodi dodatni broj telefona dežurnog epidemiologa (023/300-845) koji će biti dostupan od 7 do 21 sat.

Prema riječima epidemiologa Alana Medića iz zadarskoga Zavoda za javno ztravstvo, osim samoizolacije, u ovome je trenutku iznimno važno zaštititi Opću bolnicu Zadar i sve domove za stare i nemoćne kako se virus ne bi proširio u te ustanove.

Upravo je iz tog razloga u Općoj bolnici Zadar otvoren samo jedan ulaz na kojem će pacijente čekati djelatnik bolnice te ih usmjeravati na potrebne odjele, izvijestio je ravnatelj OB Zadar Željko Čulina te dodao kako će se vađenje krvi u bolnici ograničiti samo na djecu, trudnice i teže bolesnike, ostali će pretragu obavljati kod liječnika opće prakse.

Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković održao je i sastanak s ravnateljima zdravstvenih ustanova kojima je dao smjernice za nadolazeće razdoblje te ih zamolio da se međusobno povežu u rješavanju problema oko nabave potrebne zaštitne opreme. Istaknuo je i da se u ovome trenutku primarna zdravstvena zaštita mora dodatno angažirati u svim segmentima.

Vicković je održao sastanak sa svim načelnicima stožera jedinica lokalne samouprave kako bi ih izvijestio o dosadašnjim aktivnostima županijskog stožera te aktivnostima koje oni moraju poduzeti na svojim područjima.

Naglasio je kako se svi moraju aktivnije uključiti u provođenje mjera i odluka kako nacionalnog Stožera Civilne zaštite, Ministarstva zdravstva te Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo tako i županijskog stožera.

Iznimno je važno, napomenuo je, osvješćivanje građana o potrebi pridržavanja svih navedenih mjera te važnosti samoizolacije kod osoba koje su došle na njihova područja.

Danas je u Opću bolnicu Zadar primljena jedna osoba sa mogućim simptomima na koronavirus te je zadržana u bolničkoj izolaciji. Uzorci su poslani u Kliniku za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu te se očekuju nalazi. Još uvijek se čekaju i nalazi osobe čiji su uzorci poslani na analizu jučer.