Zasad nema redukcija na državnim trajektnim, brodskim i brzobrodskim linijama

Zasad nema redukcija na državnim trajektnim, brodskim i brzobrodskim linijama

Na državnim trajektnim, brodskim i brzobrodskim linijama u linijskom obalnom pomorskom prometu još uvijek se neće poduzimati mjere redukcije kapaciteta unutar linije ili redukcije broja putovanja na linijama.

Zaključak je to sa sastanka koji je danas, 16. ožujka, održan u Splitu između predstavnika Lučke uprave Split, Pomorske policije, Kriznog stožera Jadrolinije te Agencije za obalni linijski pomorski promet, a radi razmatranja mjera koje je potrebno provoditi u cilju sprečavanja širenja zaraze virusom COVID- 19.

S obzirom na to da je trenutačno na brodovima dostupan velik broj slobodnih mjesta, putnicima je omogućeno da provedu mjeru preporučenog držanja razmaka od najmanje jednog metra međusobno.

Mjere se prvenstveno odnose na zaštitu posade na brodovima kojima se odvija redovni pomorski promet prema otocima, ali i na putnike te djelatnike na prodajnim mjestima brodara. Posada slijedi preporuke o osobnoj zaštiti korištenjem maski, rukavica i dezinfekcijskih sredstava te mjere dezinfekcije površina s kojima su putnici u doticaju.

Putnici se pozivaju da se, koliko god je to moguće, pridržavaju općih naputaka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o zaštiti maskama, rukavicama, pranju ili dezinfekciji ruku te držanja najmanje jednog metra razmaka od druge osobe.

Također se preporučuje kupnja putnih karata putem Interneta, kada je moguće, kako bi se izbjegao svaki nepotrebni kontakt ili zadržavanje na prodajnim mjestima.

Jedino odgovornim ponašanjem i dosljednim pridržavanjem preporučenih mjera zaštite možemo utjecati na smanjenje širenja virusa, a osobito u odnosu na posade brodova bez kojih se javni obalni pomorski linijski prijevoz prema otocima ne može odvijati.

Ponavljamo da se s obzirom na trenutačnu situaciju i na veliki broj slobodnih dostupnih mjesta na brodovima, još uvijek neće poduzimati mjere redukcija. U slučaju bilo kakvih izmjena, agencija će javnost bez odgode izvijestiti.