Preporuke Zadarske nadbiskupije vjernicima i svećenicima

Preporuke Zadarske nadbiskupije vjernicima i svećenicima

Zadarsk nadbiskup Želimir Puljić uputio je pismo javnosti s odredbama i uputama o liturgijskim slavljima i okupljanjima vjernika. Iz pisma izdvajamo dijelove koji se odnose na zaštitu i prevenciju zbog epidemije koronavirusa.

Poštovana braćo svećenici, braćo i sestre u Kristu!

Suočeni smo sa širenjem zarazne bolesti koju je uzrokovao novi koronavirus (SARS-CoV-2) u svijetu, Europi i u našoj Domovini. Ovih dana pozorno slušamo upute mjerodavnih službi iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Županijskog stožera civilne zaštite. Dok se duhom vjere i pouzdanja molimo Bogu i utječemo zaštiti naših svetih zagovornika da nas štite od ove pandemije, dužni smo provoditi i sve mjere prevencije i opreza koja se propisuju. Zavodu za javno zdravstvo i Županijskom stožeru, medicinskom osoblju i svima koji služe dobrobiti našega zdravlja i pomažu ugrožene, stare i bolesne izražavamo osobitu podršku i zahvalnost. Svjesni ozbiljnosti novonastale situacije, te sukladno preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 11. ožujka 2020. (Vidi: ttps://www.hzjz.hr/cat/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/). U vidu prevencije, opreza i zaštite, donose se odluke i praktične mjere za Zadarsku nadbiskupiju.

Pozivam svećenike, katehete i vjernike neka se do novih uputa pridržavaju sljedećega:

Što se tiče liturgijskih slavlja i pobožnosti neka na njih do daljnjeg ne dolaze:

Svi koji imaju simptome infekcije dišnih putova ili respiratorne poteškoće;

Oni koji su se vratili iz područja žarišta zaraze ili su bili u kontaktu s nositeljima virusa, kao i starije osobe, posebice kronični bolesnici.

Potičemo sve neka u svojim domovima budu molitvom povezani s drugim vjernicima.

Neka se na vidljivom mjestu istaknu prikladna upozorenja i upute (i vizualno);

Ukloniti blagoslovljenu vodu iz škropionica u crkvama i kapelama;
Izostaviti liturgijski poziv vjernicima da pružaju znak mir jedni drugima;

Premda primanje svete pričesti poznaje dva oblika (na jezik ili na ruke), sugestija je da se u ovim neredovitim prilikama vjernici pričešćuju primanjem svete hostije na ruke;

Neka se ne organiziraju velike korizmene ispovijedi, a svećenici neka omoguće pojedinačne ispovijedi na prozračenom mjestu s udaljenošću 1 do 2 metra od penitenta;

Neka se ne organiziraju skupna hodočašća i izleti;

Uz održavanje higijene liturgijskih prostora, u kojima se održavaju vjernička okupljanja, redovito dezinficirati prostor sredstvom medicinskoga alkohola;

Odgoditi održavanje župne kateheze do 30. ožujka za sve uzraste.

Neka se obavijesti vjernike da se odgađa hodočašće blaženom Alojziju Stepincu u Zagreb, koje je bilo planirano za 21. ožujka. Svima koji su prijavili i platili put neka se omogući povrat novca.

Ovim mjerama želimo solidarno sudjelovati u prevenciji i zaštiti od pandemijskog učinka virusa koji prijeti sve većem broju pučanstva. Dok u ovo korizmeno vrijeme razmatramo otajstvo Kristove muke i smrti, neka nas ovo stanje potakne na još veću usmjerenost prema svima koji proživljavaju teške trenutke neizvjesnosti ili osjećaju strah i paniku. Preporučam sve zagovoru naših zadarskih svetih pokrovitelja, sv. Roku i našoj Majci Mariji, Gospi od zdravlja.