Zadarska županija: 16.000 kuna za organizaciju manifestacija u TZO Preko i TZM Ugljan

Zadarska županija: 16.000 kuna za organizaciju manifestacija u TZO Preko i TZM Ugljan

Na javnom pozivu koji je Zadarska županija objavila 14. siječnja, za dodjelu potpora događanjima u turizmu za 2020. godinu, TZO Preko i TZM Ugljan dobile su 16.000 kuna.

TZO Preko dobila je 3000 kuna za organizaciju Večeri priješke kuhinje, koja će se održati u srpnju ili kolovozu, a lani, u prvom izdanju, privukla je brojne domaće i strane goste. Novčanu potporu od 3000 kuna dobila je i utrka Gospodar otoka – Uspon na sv. Mihovil, koja će se održati potkraj rujna.

Sa 10.000 kuna Zadarska županija podržat će i dvije manifestacije TZM Ugljan – Dane maslinovog ulja i Kazališne večeri.

– S manifestacijom Dani maslinovog ulja, moglo bi se reći, „neslužbeno“ otvaramo sezonu. Ove godine posjetitelji će uživati u tradicionalnim pjesmama, plesu i jelima mjesta Ugljan, prisustvovati stručnim predavanjima na temu maslinarstva, degustirati i ocjenjivati maslinova ulja prijavljena na natjecanje. Najboljim uljima dodijelit će se nagrade, a održat će se i Sajam HOP proizvoda te za najmlađe poučna lutkarska predstava, najavljuje Marina Belić Telac, direktorica TZM Ugljan, te napominje da su Kazališne večeri, za razliku od Dana maslinovog ulja, novitet u turističkoj ponudi TZM Ugljan.

Riječ je o nafistaciji koju će organizirati u suradnji s Udrugom Điran, a održat će se ispred Doma kulture Ugljan u dva navrata – kraj srpnja i početak kolovoza.

– Na Kazališnim večerima nastupit će Udruga Điran sa svoje dvije predstave te dvije gostujuće udruge, svaka s jednom predstavom. Iznimno nam je drago što je Zadarska županija prepoznala trud i rad Turističke zajednice mjesta Ugljan te podržala s istim iznosom od 5000 kuna već uhodanu, dugogodišnju manifestaciju, ali i Kazališne večeri koje će se ove godine održati prvi put, naglasila je direktorica Belić Telac.

Potpore su se mogle odobriti isključivo za događanja u turizmu (kultura/zabava, sport, eno-gastronomska, povijesna, tradicijska i ostala događanja) koja se održavaju na području Zadarske županije u 2020. godini i predstavljaju snažan motiv dolaska u destinaciju i obogaćivanje turističkog sadržaja.

Na javni poziv stiglo je 115 prijava te je od toga 55 prihvatljivih prijava, 29 neprihvatljivih prijava i 31 prijava koja nije skupila dovoljan broj bodova sukladno propisanim kriterijima za ocjenjivanje događanja. Događanja na zadarskim otocima sufinancirat će se s ukupno 74.000 kuna.

Među otočanima, osim TZO Preko i TZM Ugljan, potpore su dobili Orlić d.o.o. za Škraping (10.000 kuna), TZO Sali za Saljske užance (10.000 kuna), TZO Kali za Kualjske ribarske noći – Tunuara (10.000 kuna), TZO Sali za Dugi otok trail, Dugootočni dani samoniklog bilja i Triathlon Dugi otok (po 5000 kuna), Umjetnička organizacija Lovro & Nina za PagArt Festival (5000 kuna), TZO Pašman za Advent Čarobni otok (5000 kuna) i TZO Sali za Regatu Gladušu (3000 kuna).