Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Proslava rođendana Udruge Điran: 16 nam je godina tek!

Iako smo ostvarili sve što smo zacrtali na osnivačkoj skupštini 14. veljače 2004., najbolje tek dolazi i s ponosom možemo reći “16 nam je godina tek”!

Poručili su u petak navečer na proslavi 16 rođendana Udruge Điran iz Ugljana članovi svojim prijateljima i gostima okupljenima na maloj svečanosti u restoranu Pescatore u Kalima.

Prigodnim riječima na dosadašnjem radu, trudu i zalaganju svima je zahvalila Ingrid Vuchich, osnivačica i predsjednica udruge, pozvavši još jednom mlade Ugljance da se priključe udruzi koja njeguje, čuva i promiče tradicijsku kulturu i baštinu mjesta Ugljan i cijelog otoka.

-Na nedavno održanoj redovitoj skupštini udruge pridružile su nam se dvije nove članice mlađe generacije, Marlena i Tatjana, rodom Slavonka, i sada nas je točno pedeset. Petnaest muškaraca i 35 žena, ali voljeli bismo da svoje znanje i ljubav prenesemo najmlađima jer oni su zalog za budućnost i ove udruge i života na otoku, kaže Ingrid Vuchich, pod čijim je vodstvom Udruga Điran postala zaštitni znak Ugljana i nezaobilazni sudionik svih društvenih i kulturnih zbivanja.

I za ovu godinu, ističe, imaju puno planova! Uz organizaciju svoje smotre folklora Plava noć, kojom će u lipnju otvoriti sezonu ljetnih događanja, s Turističkom zajednicom mjesta Ugljan za kraj srpnja pripremaju proslavu 60. obljetnice organiziranog turizma, pa veliku dvodnevnu Feštu Vele Gospe, a budući da su dobili nekoliko poziva za sudjelovanje na domaćim i stranim smotrama folklora, dogovaraju gostovanja u Makedoniji i Italiji.

-Udruga Điran uvijek se odazivala humanitarnim akcijama, a u ovoj bismo godini taj oblik aktivizma željeli još više naglasiti, napominje predsjednica Ingrid Vuchich.

Baštinu otoka Ugljana Udruga Điran dosad je predstavljala na mnogim smotrama folklora u Hrvatskoj, a već su nekoliko puta nastupili u Italiji, Francuskoj, Austriji, Crnoj Gori, Slovačkoj i Češkoj. Autori su dva pučka igrokaza – “U storo vrime” i  „Jednoga leta 60-ih godin prošloga stoljeća u našemu mistu“, koje je publika odlično primila, obnovili su staru narodnu nošnju Ugljana, za što posjeduju certifikat izvornosti i originalnosti, objavili su CD sa starim napjevima, a lani je njihov član barba Bore Mrva tiskao je u suradnji s udrugom knjigu poezije i proze “Naša vala”.

Svake godine organiziraju Božićni koncert, priređuju večeri poezije, peku kolače i prodaju ih na feštama, boćaju, sudjeluju u ekološkim akcijama, posjećuju domove za starije i nemoćne osobe…

-Gdje god se nešto događa, i mi smo tu i uvijek ćemo se rado odazvati, poručuje predsjednica udruge te za kraj na potpori zahvaljuje Općini Preko i TZ mjesta Ugljan te brojnim volonterima i prijateljima koji, iako nisu članovi udruge, podržavaju njihov rad.