Europska komisija odustala od kvota za malu plavu ribu u Jadranu

Europska komisija odustala od kvota za malu plavu ribu u Jadranu

Europska komisija odlučila je povući prijedlog uredbe kojom bi se uvele kvote, odnosno ograničio ulov male plave ribe u Jadranskom moru, javlja Večernji list, a prenosi Hina.

Svojevrsni je to uspjeh za Ružu Tomašić koja se kao izvjestiteljica Europskog parlamenta borila protiv Komisijina prijedloga.

Sada, dvije godine nakon što je Europska komisija iznijela takav prijedlog i 15 mjeseci nakon što je Tomašić uspjela u prvom čitanju u Parlamentu progurati izvješće s nizom amandmana koji su zapravo izmijenili prvotni Komisijin prijedlog, novi saziv Komisije pod predsjedanjem Ursule von der Leyen u programu rada za 2020. naveo je ovu uredbu među nekoliko zakonskih prijedloga koje povlači iz procedure usvajanja u Vijeću EU i Europskom parlamentu.

“Ne očekuje se dogovor”, navodi Komisija u objašnjenju razloga povlačenja, dodajući da je, uostalom, i područje primjene prijedloga djelomično obuhvaćeno međunarodnim sporazumima. A u razlozima povlačenja priznaje se i da je, aktivnostima Ruže Tomašić kao izvjestiteljice EP-a, “predloženo nekoliko izmjena kojima se prijedlog mijenja na način koji onemogućuje postizanje njegovih ciljeva”.

“To je sasvim OK, zadovoljna sam što neće biti europske uredbe koja propisuje kvote za malu plavu ribu u Jadranu”, kaže Ruža Tomašić.

Prijedlog ove Komisijine uredbe punog naziva: Uredba o utvrđivanju višegodišnjeg plana za male pelagijske stokove u Jadranskom moru i za ribarstvo koje iskorištava te stokove – bio je značajan jer je to bilo prvi put da EU pokušava uvesti kvote na južnim morima, a ne samo na sjevernim, gdje su kvote uobičajen način na koji EU regulira ribarstvo, donosi Večernji list.