Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Priča o priješkim lavandijerama i gajeti Cicibeli na festivalu Escale À Sète

Priča o gajeti Cicibeli, priješkim lavandijerama, kalafatima, moru, brodovima, ljudima i otocima, objedinjena u izložbi “Tragom male drvene brodogradnje”, još će jednom predstavljati Hrvatsku u inozemstvu.

Prošle godine izložba “Tragom male drvene brodogradnje” sudjelovala je u programa europskog festivala maritimne baštine u Vannesu, u regiji Bretanji, te na festivalu Dani u Vali u Starome Gradu.

Od 7. do 13. travnja, na najvećem mediteranskom festivalu maritimne baštine, kulture, mora i mornara Escale À Sète, Hrvatska će po drugi put biti počasni gost, a u službeni program predstavljanja naše maritimne baštine uvrštena je i izložba koju su 2018. godine osmislili Muzej betinske drvene brodogradnje, Muzej Općine Jelsa i Udruga Lantina Vrboska, a naknadno se kao partner uključio i POU Dom na žalu u Preku s pričama o brodarstvu otoka Ugljana i priješkim lavandijerama.

O programu koji će na jugu Francuske prezentirati Hrvatsku jučer su na konferenciji za novinare u Splitu govorili čelni ljudi Udruge Cronaves, koja je i ovoga puta organizator i promotor naše maritimne baštine i brodarske tradicije u inozemstvu.

-Festival Escale À Sète 2020. održava se u gradu Sètu, u najvećoj ribarskoj luci Mediterana, u regiji Occitanie, i ove godine slavi desetu obljetnicu. Posebno nam je drago što će u Francusku putovati pet starih hrvatskih brodova: kopnom, u šleperima, komiške gundula i sandula, gajeta Foranka iz Hvara i gajeta Mila iz Šepurina na otoku Prviću. Morem će se u Sète iz luke u Malom Lošinju otisnuti jedrenjak, loger Nerezinac, koji je kao vrijedan primjerak tradicionalne brodogradnje 2010. godine Ministarstvo kulture uvrstilo na popis zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, kazao je predsjednik Udruge Cronaves Plamenko Bavčević te napomenuo kako je ovo, u pet godina postojanja udruge, šesti projekt predstavljanja Hrvatske na europskim maritimnim festivalima.

Escale À Sète, prema njegovim riječima, satkan je od maritimne baštine cijele Europe, etno, turističke i gastronomske ponude, organiziraju se radionice izrade brodova, pletenja mreža na, primjerice, Atlantiku i Sredozemlju, stručna predavanja, razmjenjuju se iskustva u očuvanju drvenih brodova…

-Mi ćemo pokazati kako se to radi na hrvatskom Jadranu i nadamo se da ćemo dostojno predstaviti našu dugu pomorsku i kalafatsku tradiciju. U Francusku ide 28 članova udruga koje brinu o starim brodovima i posade. U službenom dijelu programa predstavit ćemo i izložbu „Tragom male drvene brodogradnje“, koja je povezala Murter, Betinu, Vrbosku, Jelsu i Preko, a 9. travnja imat ćemo Hrvatski dan, istaknuo je Bavčević.

Ipak, najveća atrakcija hrvatskoga predstavljanja bit će 22-metarski jedrenjak s dva jarbola, loger Nerezinac, sagrađen u 19. stoljeću, koji je prošle godine obnovljen i pretvoren u Interpretacijski plovidbeni centar. Prvi je takav jedrenjak obnovljen na Jadranu, privezan je na Rivi lošinjskih kapetana, ispred Muzeja Apoksiomena, te na suvremen, zanimljiv i interaktivan način prikazuje i interpretira dugu i bogatu pomorsku tradiciju Lošinja.

-Koliko je loger Nerezinac atraktivan i turistički zanimljiv govori podatak da je prošlog ljeta bio najfotografiraniji objekt u Malom Lošinju koji se dijelio društvenim mrežama. Mi smo iznimno počašćeni što ćemo predstavljati Hrvatsku u Sètu, a dodatni nam je izazov to što ćemo prvi put zaploviti na 1400 milja dug put s četiri člana hrvatsko-slovenske posade. Putovanje će trajati dvadesetak dana, tako da mi krećemo već 6. ožujka, najavio je Dalibor Cvitković, direktor TZ Malog Lošinja.

U predstavljanju hrvatske maritimne baštine i turističke ponude na jugu Francuske sudjelovat će TZ Maloga Lošinja, TZ Vodice, Udruga Palagruža iz Komiže, Udruga Hvar Metropola Mora, Muzej Staroga Grada na Hvaru, a veliku podršku cijelom projektu dali su Ministarstvo kulture, Hrvatska turistička zajednica, ured u Parizu, TZG Splita i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije.

Escale À Sète najveći je festival maritimne baštine, mora i mornara na Mediteranu na kojemu sudjeluje većina europskih zemalja. U tjedan dana posjeti ga oko 300.000 ljudi, a za glavnu gradsku rivu ili ispred nje veže se i sidri  30-ak najvećih europskih jedrenjaka. Festival ima proračun oko dva milijuna eura i ove godine održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona.