Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Otočki bataljun odao počast poginulima na Ražovljevoj glavici

U sklopu obilježavanja 27. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica, ratnih dana i svojih suboraca Dragana Gulana i Denisa Špike, stradalih na području Škabrnje, prisjetili su se članovi obitelji i pripadnici Otočkog bataljuna i 7. domobranske pukovnije.

Na spomen-obilježju na Ražovljevoj glavici, mjestu stradanja, položeni su vijenci i upaljene svijeće, a Danijel Kotlar, zapovjednik 7. domobranske pukovnije, poručio je da njihovo herojstvo i žrtva neće nikada biti zaboravljeni.

– Prije 27 godina prvi udar četnika i srbočetnika dogodio se baš na ovome mjestu. Škabrnju su branila 22 pripadnika, nažalost, dvojica su poginula. Denis Špika, junak Domovinskog rata, jednostavno nije htio napustiti položaj. Zadnja rečenica bila mu je: “Gamad neće proći!”, kazao je Joško Pulja, zapovjednik Otočkog bataljuna, te naglasio da je Otočki bataljun dao veliki obol akciji Maslenica – poginula su trojica, a ranjeno 27 branitelja.

Denis Špika, pripadnik Otočkog bataljuna, bio je zapovjednik 2. satnije i herojski je poginuo braneći Ražovljevu glavicu, a Dragan Gulan, pripadnik 7. domobranske pukovnije, nakon akcije vodio se kao nestali. Njegovo tijelo pronađeno je tek šest godina kasnije u podnožju Ražovljeve glavice

Počast poginulim hrvatskim braniteljima odale su obitelji poginulih te njihovi suborci, saborski zastupnik Martin Baričević, zamjenik župana Šime Vicković s pročelnicima Željkom Ivkovićem i Bernardom Marunom, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić sa zamjenicima, umirovljeni brigadir Danijel Kotlar, predstavnici Hrvatske vojske i policije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

U prigodnom programu, koji je vodio Ante Mihić iz Sali, sudjelovale su i članice KUD-a Sv. Ante iz Lukorana.

Fotografije Zadarska županija