Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Podmorje Kukljice već deset godina krije kapelu sv. Nikole biskupa

Nije česta pojava da se u moru nalazi crkvica. A Hrvatska i to ima. U podmorju našeg Kukljice nalazi se zavjetna kapela sv. Nikole biskupa. Trodimenzionalni kameni objekt, kapela u moru, u koju i čovjek može ući i u njoj se pred križem i pokraj Gospinog kipa pomoliti, objavila je Hrvatska katolička mreža.

Njen je idejni tvorac, graditelj i postavljač Vinko Šimunić Bubanj (70), rodom iz Bibinja, piše novinarka Ines Grbić. Čovjek duše velike kao Velebit na kojemu nas je kao hrvatski branitelj čuvao odolijevajući buri, snijegu i ledu, srca širokoga kao Jadransko more čije dubine pohodi i poznaje kao svoj dom. I visok je i dubok taj skromni, staloženi, koncentrirani, dragi čovjek Vinko. Svemu on, nama smrtnicima nepojmljivo, hrabro u oči gleda – i smrti samoj. I to kakvoj i kako!

Neobično je i neuobičajeno da se kapela nalazi pod pučinom. A još je neobičnije i neuobičajenije što se iza toga čina i zavjeta krije. Kapela je polovica priče (i vrhunac) o jednom nesvakidašnjem životu. Njegova plemenitost osobu koja ga upozna pogodi poput zvonkog Bubnja, kako ga svi zovu. Latinsko porijeklo imena Vinko – Vincentius, znači – onaj koji pobjeđuje. Sveti Vinko činio je djela milosrđa. Baš to, hrabrost i milosrđe, i to u području potrage za nestalim ljudima, u sebi sabire naš bibinjski Vincentius. Njegov život vrijedan je dokumentarne ekranizacije na ponos Hrvatske koja je takvog sina rodila. Izronila.

Prije opisa podmorske kapele sv. Nikole, dragi čitatelji, poticaj da najprije saznate nešto o tom Bubnju u prvom dijelu teksta. Jer baš će vam Vinkova životna pozadina i ono što je proživio najbolje pokazati zašto je odlučio kapelu u more porinuti, za trajni je molitveni znak i zahvalni spomen u moru ostaviti.

Po upoznavanju takvog ‘dna’, tragedije ljudske egzistencije, još više će vam zasjati ljepota i nakana kapele sv. Nikole. Tada će vam sve biti obasjano – zašto je Vinko kapelu pod morem u zahvalnosti Bogu za zaštitu svog života, i kao vapaj Bogu za zaštitom svih budućih putnika na moru i kopnu, kao svoj zavjet odlučio izvršiti.

Vinko je vrhunski ronilački instruktor, to je položio 1971. godine. Ima najviši stupanj u ronilačkim vještinama, instruktor je s tri zvjezdice po Cmasu – međunarodne asocijacija s najvišom kategorijom ocjene ronilaštva. Bavi se ronjenjem 52 godine. I sam je doživio ronilačke nezgode i razne opasnosti. U svom ronilačkom življenju bio je svjedok brojnih nesreća ljudi. Vinku je prioritet bilo traganje i spašavanje stradalih u nesrećama čija je posljedica potapanje ljudi u moru, a kasnije i obuka novih ronilaca da nastave njegov rad. Vaditi preminule iz podmorja i podvodnih površina bila je Vinkova životna misija i stručno djelovanje do prije deset godina, a završetak te spasilačke misije bila je gradnja i postavljanje kapele sv. Nikole u more 2010. godine.

Cijeli tekst i priču o Vinku Šimuniću Bubnju, graditelju kapele u podmorju Kukljice, pročitajte OVDJE

Fotografije Ines Grbić i privatni album