Škraping će se održati 7. ožujka pod motom “More bez plastike”

Škraping će se održati 7. ožujka pod motom “More bez plastike”

“More bez plastike” (Keep the sea plastic free) moto je 15. trekking utrke Škraping koja će se održati 7. ožujka sljedeće godine u Tkonu, najavili su danas organizatori na konferenciji za novinare u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije u Zadru.

– Uvijek nastojimo privući turiste u sezoni i posezoni brojnim turističkim sadržajima s naglaskom na našu prirodnu baštinu, tradiciju i autohtoni doživljaj. Upravo smo iz ove manifestacije naučili da turiste trebamo potaknuti da svoj odmor provedu što aktivnije, a baš mi imamo sve uvjete za to, rekao je načelnik Općine Tkon Goran Mušćet te dodao na ovogodišnjoj jubilarnoj utrci očekuju više od 1500 natjecatelja.

Najveća i najposjećenija trekking utrka u Hrvatskoj podijeljena je u četiri kategorije: Ultra – 45 kilometara namijenjena je iskusnim sportašima koji će startati iz mjesta Ždrelac na zapadnoj strani otoka Pašmana. Challenger – 25 kilometara upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana, Active kao jednostavnija kategorija utrke obuhvaća 12 kilometara hodanja ili trčanja na svježem zraku s pogledom na Nacionalni park Kornati i cijeli zadarski arhipelag, a u kategoriji Light – 6 kilometara mogu sudjelovati djeca i odrasli koji planiraju provesti vrijeme na Škrapingu u druženju i šetnji u prirodi.

Dan poslije glavne utrke, 8. ožujka, održat će se dječji Škraping u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona koji ove godine nosi naziv Zeleni Škrapić, a djeca iz deset vrtića Zadarske i Šibensko-kninske županije u sklopu programa posjetit će Benediktinski samostan sv. Kuzme i Damjana na brdu Ćokovcu iznad Tkona.

U Škraping tjednu održavat će se  ekološke akcije, edukativna predavanja, radionice, izložbe i predstave, a na Sajmu otočnih proizvoda očekuje se 40 izlagača s gotovo svih jadranskih otoka.

Koncert će održati TBF, a sve će pratiti i bogata gastro ponuda.

Prijave za 15. Škraping otvorene su danas u podne i primat će se do 28. veljače.