Petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja!!!

Petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja!!!

Policijska uprava zadarska i ove godine u doba božićnih i novogodišnjih blagdana provodi akciju „Mir i dobro“.

Cilj akcije, koja se provodi do 8. siječnja, jest upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu koji su tijekom proteklih godina bili uzrokom ozljeđivanja građana.

Iz policije upozoravaju da je strogo zabranjeno korištenje pirotehnike u zatvorenim prostorima te napominju da bi vlasnici vozila prilikom parkiranja trebali paziti na pristupne putove zgradama vatrogasnim vozilima i putovima za evakuaciju. Također, građanima se savjetuje da upaljene svijeće ne ostavljaju bez nadzora te da prilikom ukrašavanja ne koriste neispravnu božićnu rasvjetu.

Posebno upozorenje odnosi se na petarde i rakete, koje nisu dio blagdanskog ozračja, a zbog neopreznog i nestručnog rukovanja, posebno djece, posljedice su kobne.

Pirotehnika može uzrokovati požare, a itekako je opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Stoga policija apelira na građane da ne bacaju pirotehnička sredstva na takvim mjestima, da ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima, da ne bacaju pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama te da ne koriste pirotehnička sredstva izvan dopuštenog razdoblja.

Također, pozivamo građane da NIKADA, a posebice u vrijeme predstojećih blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice te da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva ako ih nelegalno posjeduju, poručuju iz PU zadarske.

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, pirotehnička sredstva se razvrstavaju na više kategorija, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstava kategorije F1, F2 i F3.

Pirotehnička sredstva kategorije F1 čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, pucajuće šibice, amocres za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, pucajuće žabice, bomboni, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi.

Pirotehnička sredstva kategorije F2 čine petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i sl., a pirotehnička sredstva kategorije F3 su rakete, fontane, vatrometne kutije, rimske svjećice te drugi slični proizvodi.

Tako sukladno navedenom Zakonu pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine u prodavaonicama, kioscima osobama starijim od 14 godina, dok se pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijima od 18 godina.

Uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba, u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca i osobama mlađim od 18 godina, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Za prekršaje uporabe pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije mlađih od 18 godina, izvan dozvoljenog razdoblja ili ako se ta sredstva koriste u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, propisana je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna.

U Zakonu o eksplozivnim tvarima i proizvodnji i prometu oružja uvedena je izmjena u kojoj se navodi da je za zakonskog zastupnika djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehničko sredstvo propisana novčana kazna od 1000 do 3000 kuna.

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH donosi SAVJETE za mirne i sigurne blagdane.