Tvrtka Blackard Global izlazi iz projekta Pašman rivijera!

Tvrtka Blackard Global izlazi iz projekta Pašman rivijera!

Kako donosi tportal.hr, međunarodna tvrtka Blackard Global, koja je uložila više od dvije milijarde dolara u nekretninske projekte širom svijeta, sa žaljenjem mora konstatirati kako zasad odustaje od ulaganja u projekt Pašman rivijera.

Iako su, ističu, naišli na profesionalan pristup, transparentan odnos i dobru komunikaciju i u Općini Pašman i u Zadarskoj županiji, ulagači iz Blackard Globala iz više se razloga za sada se moraju povući iz projekta.

S obzirom na to da su do sada uložili stotine tisuća dolara u projekt na Pašmanu, želja za ulaganjem bila je više nego očita. Blackard Global od početka je bio informiran da postoje određene financijske obveze koje bi kao budući investitor trebao podmiriti, međutim, nisu bili svjesni da se radi o iznosu većem od 10 milijuna eura. Iako se kroz pregovore dvije strane taj iznos uspio smanjiti na otprilike dva i pol milijuna eura, to je još uvijek bio prevelik investicijski rizik.

“Valja također imati na umu kako igralište za golf unutar projekta još uvijek nije uvršteno u Prostorni plan Zadarske županije, da koncesije na marinu i plažu nisu osigurane za tvrtku Pašman rivijera d.o.o. te da ne postoji urbanistički plan uređenja što je bila obveza investitora nakon kupovine udjela u društvu Pašman Rivijera te je dio zemljišta i dalje u rukama privatnih vlasnika. Ukratko, riječ je o greenfield investiciji, a financijske obveze više odgovaraju bronwfield investiciji, što za Blackard Global nije prihvatljivo”, poručili su iz tvrtke.

Cijeli tekst i izjavu (VIDEO) Jefforyja D. Blackarda, predsjednika uprave i direktora tvrtke Blackard Global, donosi tportal.hr

Općina Pašman i načelnik Krešimir Ćosić o novonastaloj situaciji oglasili su se priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

Općina Pašman do 11. prosinca 2019. do 12 sati, sukladno uvjetima natječaja, nije zaprimila obvezujuću ponudu tvrtke Blackard Global za projekt Pašman rivijera.

Nastavno na upućeni mail od gospodina Blackarda od 10. prosinca 2019. koji je stigao na službeni email Općine Pašman iza 23 sata. Općina Pašman očituje se kako slijedi: Najprije, golf sadržaji nisu bili određeni prostornim planom u trenutku raspisivanja natječaja. Inače, u zoni obuhvata projekta nisu predviđeni golf sadržaji, naravno, postojala je mogućnost da se golf sadržaji integriraju u prostorni plan, ali izvan zone obuhvata projekta (izmjene PPU-a Zadarske županije su u tijeku).

Općina Pašman za tvrtku Pašman rivijera d.o.o. temeljem zakonskih propisa ne može osigurati koncesiju na pomorskom dobru. Općina Pašman nema ingerencije za izdavanje koncesija za marinu i plažu (koncesije u propisanoj proceduri izdaje Županija ili RH).

Natječaj je zasnovan na prostornom planu uređenja jer isti daje fleksibilnost investitoru za razvoj sadržaja projekta a koje je moguće ugraditi u UPU.

Privatno zemljište nije u zoni obuhvata projekta za koji je raspisan natječaj.

Općina Pašman je objavila javni natječaj za nekretnine koje su u vlasništvu Općine Pašman. Golf sadržaji i marina nisu obuhvaćeni Županijskim prostornim planom. Drago nam je da je potencijalni investitor primijetio profesionalni pristup, transparentan odnos i dobru komunikaciju s Općinom Pašman.

Žao nam je da je neposredno prije isteka roka za predaju ponude potencijalni investitor Blackard Global odustao od projekta. Općina Pašman će u skorijem nadolazećem razdoblju odlučiti na koji način će nastaviti realizaciju ovog iznimno važnog projekta za Općinu Pašman i Republiku Hrvatsku.

Podsjetimo, teksaški milijunaš Jeff Blackard sastao se 21. kolovoza 2018. u Pašmanu s općinskim načelnikom Krešimirm Ćosićem.

Blackard je na Pašman doletio u svom helikopteru s nekoliko najbližih suradnika te u društvu načelnika Ćosića i njegova zamjenika Andre Magića obišao lokaciju budućeg projekta.

Posjetili su tada južni dio Pašmana, bili i na Kornatima, a potom razgovarali u općinskim prostorijama u Pašmanu. Bio je to neformalni posjet i neformalni razgovor, kazao je tada načelnik Ćosić.

Projekt Pašman rivijera trebao bi se graditi na 260 hektara područja južnog Pašmana. Na međunarodni natječaj u ožujku 2018. godine ponudu je donio predstavnik američke investitorske tvrtke Blackard Global, Inc. Principal Office, iz Teksasa.

Građevinski poduzetnik Jeff Blackard hrvatskoj javnosti poznat je po tome što je vjernu repliku Supetra na otoku Braču sagradio usred Teksasa, i to bračkim kamenom, i pretvorio je u turističku atrakciju.