Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

U posljednjoj ovogodišnjoj akciji Jakov Sorić darovao krv 100. put!

Članovi aktiva Dobrovoljnih darivatelja krvi Preko ove su godine prikupili 73 doze dragocjene tekućine, a u posljednjoj akciji, koja se održala 25. studenoga u POU Dom na žalu, darovali su 19 doza.

Među ljudima plemenita srca koji se nesebično odazivaju pozivima svojih aktiva svakako se izdvaja Jakov Sorić, koji godinu zaključuje sa 100. darivanjem.

-Ne mislim da je mojih 100. darivanja nikakav poseban događaj! Za mene je to normalno i da mogu, krv bih davao i češće, ali pravila su strogo propisana i moramo ih se pridržavati, kaže gospodin Jakov, koji je krv pri put darovao kao srednjoškolac u Splitu 1978. godine.

Nastavio je darivati kao član aktiva tvrtke Jadran Zadar gdje je radio, a 1991. priključio se aktivu u Preku. Dobro se, ističe, osjeća kad vidi da se aktivu priključuju mladi, ali mu je žao što neki od njih odustanu ako su jednom odbijeni zbog trenutačno lošeg zdravstvenog stanja.

-Treba biti uporan, u svemu pa i u tome, a danas su mladi nestrpljivi i žele sve odmah. Darivanjem krvi čovjek i kontrolira zdravlje tako da je odbijanje ponekad i dobro jer vas upozori da malo više računa vodite o sebi, dodaje preški rekorder.

U posljednjoj ovogodišnjoj akciji sudjelovalo je 23 aktivista, ali četvero nije moglo darovati krv. Predsjednica aktiva Jelena Đuriš zadovoljna je odazivom s obzirom na to da su mnogi ribari, članovi aktiva, na moru, a ni studenti nisu doma. Podsjeća članove da krv mogu darovati i na Odjelu za transfuziju krvi zadarske bolnice utorkom od 7.30 do 14 sati, srijedom od 14 do 19 sati i petkom od 7.30 do 13.30 sati. Na Odjelu za transfuziju krvi (svaki radni dan od 07.30 do 13.30 sati) može se dati uzorak krvi za Registar Ane Rukavine.

Akcija je organizirana u suradnji s Odjelom za transfuziju krvi zadarske Opće bolnice i Gradskim društvom Crvenoga križa Zadar, a ovoga puta vodile su je dr. Ivna Lucin i dr. Maša Šimičević.

Obrok zahvalnosti pripremljen je u Taverni Joso u Preku.

Krv su darovali: Romeo Amidžić, Valentina Celent, Šime Feštini, Grozdana Gregov, Seka Gregov, Luka Ivanov, Miljenko Jurin, Renato Kereš, Zlatko Klarin, Slavko Korenić, Helena Mazić, Tomislav Mazić, Stipe Pavin, Daniel Popović, Hrvoje sorić, Jakov Sorić, Pave Sorić, Ivan Stanin, Karmen Tomić i Silvana Vidović.

Sljedeća akcija održat će se u ožujku 2020. godine.