Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Jurilice na hidro-krilima “krotile” jugo u Pašmanskom kanalu

U organizaciji Udruge Modus Vivivendi iz Pašmana, a na inicijativu Krste Matulića, posljednja tri dana Pašmanski kanal bio je “bojno polje” ekstremnim jedriličarima, zaljubljenicima u foilinig jedrenje.

Uz domaćina Krstu Matulića, koji se posljednjih nekoliko godina bavi foiling jedrenjem, a otprije je poznat po jedrenju na tradicijskim drvenim brodovima i kao vlasnik OPG-a Matulić, na trodnevnom treningu, prvi put održanom u Hrvatskoj, bili su Slovenci Luka Tomori i Miha Truden iz JK Pirat iz Portoroža, te Mađari Tamas Szamody, Oliver Demjen, Marton Munka i Attila Buyaky iz Balatonfuredi Yacht cluba i Extreme sailing teama.

-Bio je to pravi foiling vikend, s idalnim uvjetima na moru za jedrenje, na pet WASZP i dva moth broda, klase koja se najviše natječe u Italiji, Mađarskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Naši gosti prvi su put bili u Hrvatskoj zbog foiling treninga i nakon prvih dojmova i razgovora postoji velika šansa da Pašman sljedeće godine bude uključen u kalendar regata. To više što smo dobili potporu YC Biograd, JK Kun i Općine Pašman, najavljuje Krsto, koji se već nekoliko puta okušao u natjecanjima foiling jedrenja na jezeru Lago di Garda.

A zbog čega se foiling jedrenje ubraja u ekstremni sport, Krsto objašnjava u nekoliko rečenica: riječ je o jedrenju na hidro-krilima koji su postavljeni na podvodni dio trupa jedrilice. Kako brod ubrzava, sile koje se stvaraju na krilu podižu trup iznad površine mora. Na taj način smanjuju se oplahiva površina i otpor, a povećava brzina. Brodovi koji jedre na hidrokrilcima postižu dvostruko veće brzine od brzine vjetra!

Fotografije Jerko Kovačić i Robi Šangulin