Vlasnici brodica, provjerite upisnike u registar plovila!

Vlasnici brodica, provjerite upisnike u registar plovila!

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture upozorava da od početka 2020. godine stupaju na snagu izmjene i dopune Pomorskog zakonika te stoga pozivaju vlasnike plovila da do kraja ove godine lučkim kapetanijama i njihovim ispostavama podnesu zahtjev za usklađenje podataka.

Na mrežnim stranicama ministarstva objavljen je popis imena i/ili oznaka svih pomorskih objekata upisanih u postojeće upisnike, odnosno očevidnike čiji podaci nisu usklađeni s odredbama Pomorskog zakonika, s opisom neusklađenosti.

Iz ministarstva napominju da su vlasnici pomorskih objekata dužni do 31. prosinca 2019. godine podnijeti lučkim kapetanijama i njihovim ispostavama zahtjev za usklađenje podataka. Istekom roka za usklađivanje podataka smatrat će se da je pomorski objekt propao i na njega će se primijeniti odredbe tog zakonika koje se odnose na brisanje po službenoj dužnosti propalih brodova.

Ako vlasnik podnese zahtjev za upis tako brisanog pomorskog objekta, mora proći procedure ponovnog upisa, napominju.

Izmjenama Pomorskog zakonika predviđeno je također da lučke kapetanije i njihove ispostave mogu po službenoj dužnosti brisati jahte i brodice u slučaju ne plaćanja naknada za sigurnost plovidbe dvije godine uzastopno, kažu u ministarstvu.

Propisana je i mogućnost ažuriranja podataka o upisanom vlasniku, brodaru, kompaniji, korisniku jahte ili korisniku brodice temeljem podataka koje u javnim registrima vode nadležna tijela sukladno posebnom propisu o državnoj informacijskoj infrastrukturi.

Iz ministarstva navode da je poslana pisana obavijest na kućne adrese vlasnicima koji uredno podmiruju naknadu za sigurnost plovidbe i naknadu za upotrebu pomorskog dobra, a nemaju upisani osobni identifikacijski broj (OIB) u upisnicima i očevidnicima lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija.