Hrvati godišnje PET bocama prekriju površinu otoka Silbe!

Hrvati godišnje PET bocama prekriju površinu otoka Silbe!

Prema podacima UN-a, svake minute proda se milijun plastičnih boca vode, godišnje se proizvede pet milijardi plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu te milijuni tona plastičnih čepova, posuda za šampone, plastičnog pribora za jelo… – ukupno 300 milijuna tona nerazgradivog otpada od čega osam milijuna završi u moru.

Prošle godine na tržište Hrvatske, prema podacima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, plasirano je 489.896.247 plastičnih PET bočica, a tom količinom PET bočica moguće je prekriti ukupnu površinu otoka Silbe, donosi Jutarnji list.

Sukladno analizama i podacima, iz europskog udruženja PlasticsEurope upozoravaju na ozbiljnost problema koji predstavljaju PET boce jer većina njih završi u našim vodama, šumama te na kopnu. Također, analiza provedena na australskom Sveučilištu u Newcastleu pokazala je da svaka osoba na tjednoj bazi u svoj organizam unese prosječno pet grama plastike, što je ekvivalentno količini plastike koju sadrži jedna bankovna kartica. To istraživanje pokazuje i da svaka osoba tjedno unese oko 2000 mikro komadića plastike u svoje tijelo, što na godišnjoj razini dovodi do čak 250 grama plastike koju unesemo u organizam, a da pritom nismo ni svjesni da pijemo i jedemo plastiku.

Iako se plastika reciklira, samo 17 posto plastike uspješno ulazi u reciklažne procese, a recikliranje, nažalost, nije trajno rješenje jer se plastični predmet može ponovno upotrijebiti samo jednom za izradu iste vrste proizvoda. Suprotno tome, aluminijsku ambalažu kao jedan od najčešće recikliranih materijala moguće je reciklirati u bilo kojem trenutku i to više puta a da sirovina ne izgubi na snazi i kvaliteti.

Osim toga, Američka udruga za aluminij tvrdi kako je u prosjeku potrebno samo 60 dana nakon što potrošač iskoristi aluminijsku ambalažu kako bi, naprimjer, od odbačene aluminijske limenke nastala nova reciklirana limenka. Uzevši u obzir veći reciklirajući potencijal aluminija kao sirovine vrlo je važno da se iskorištena aluminijska ambalaža odlaže u za to predviđene spremnike.