Počinje cijepljenje protiv gripe – lani na Ugljanu manje oboljelih!

Počinje cijepljenje protiv gripe – lani na Ugljanu manje oboljelih!

U ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo danas je počelo cijepljenje protiv gripe.

Prema preporukama liječnika, cijepiti se ponajprije trebaju osobe starije od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni radnici i trudnice, za koje je cijepljenje besplatno, a ove sezone očekuje se više desetaka tisuća oboljelih od gripe, ali i više smrtnih ishoda..

Ove je godine nabavljeno 360.000 doza cjepiva, gotovo 10 posto više nego lani, a po prvi put riječ je o četverovalentnom cjepivu, koje povećava šanse za zaštitu od virusa koji će cirkulirati ove sezone. Četverovalentno cjepivo sadrži četiri podtipa virusa, i to dva podtipa virusa A (H1N1 i H3N2) i dva podtipa virusa B. Za Zadarsku županiju stiglo je 12.000 doza cjepiva.

Oboljelih od gripe na otoku Ugljanu prošle je zime u prosjeku bilo manje nego godinu prije, a najvažnije je, ističu liječnici u obiteljskim ambulantama, da nije bilo pacijenata s većim komplikacijama. Manje pacijenata zaraženih gripom zabilježeno je u Kukljici, Preku i Ugljanu, vjerojatno zbog bolje procijepljenosti.

Lani se u Hrvatskoj protiv gripe cijepilo 323.303 osoba koje spadaju u rizične skupine. Cijepljeno je 29 posto osoba starijih od 65 godina, što je šest posto više nego prethodne godine, ali i dalje značajno manje nego prije desetak godina, kad se cijepilo oko 40 posto starijih osoba.

Prošle je godine prijavljeno 61.206 oboljelih gripe i 107 smrtnih ishoda, no stvarne su brojke, ističu stručnjaci, višestruko veće.

U studenome će se cijepiti isključivo osobe kojima se preporučuje cijepljenje, a potkraj mjeseca će se na temelju odaziva na cijepljenje procijeniti eventualnu mogućnost korištenja cjepiva uz naplatu osobama koje ne pripadaju tim kategorijama.

Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe mogu se cijepiti bilo kada u dogovoru s izabranim liječnikom.

Fotografija nacional.hr