Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Općina Preko dobila na korištenje Tvrđavu sv. Mihovila na 30 godina

Ministar državne imovine Mario Banožić i načelnik Općine Preko Jure Brižić potpisali su ugovor kojim se Općini Preko na 30 godina dodjeljuje korištenje Tvrđave sv. Mihovila.

Radi se zapravo o dodatku ugovora potpisanom u srpnju 2016. godine, kada je tadašnji Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI)  jednu od najvećih turističkih atrakcija Zadarske županije i kulturni spomenik dao  na korištenje Općini Preko na 15 godina.

Kako objašnjava načelnik Brižić, vlasnik  Tvrđave sv. Mihovila je Republika Hrvatska, a budući da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, država ga ne može darovati nego dati na korištenje.

– Općina Preko je prije tri godine sklopila ugovor o dodjeli na korištenje na rok od 15 godina, a sada smo dobili i dodatak ugovoru kojim je taj rok produljen na 30 godina, što nam je iznimno bitno kako bismo mogli nastaviti s projektom koji će u konačnici voditi prema cjelovitoj i potpunoj obnovi Tvrđave sv. Mihovila, dodaje Brižić i napominje da Općina Preko planira obnoviti i urediti tvrđavu i turističku infrastrukturu u sklopu kompleksa, koja će postati turistička atrakcija i mjesto kulturnih, edukativnih, tradicijskih, umjetničkih i drugih događanja.

Cilj je projekta revitalizacija srednjovjekovne tvrđave koja će pridonijeti održivom gospodarskom razvoju otoka Ugljana i Pašmana te Zadarske županije, promociji kulturne baštine, poticanju zapošljavanja, razvoju kulturnog i aktivnog turizma.

– Naša je vizija stvoriti mjesto koje će povezivati sve zadarske otoke, ispričati priču ne samo o Ugljanu i Tvrđavi sv. Mihovila, koja će imati nastavak negdje drugdje, na nekom drugom otoku, drugoj utvrdi, drugome mjestu u koje će posjetitelja uputiti upravo naš sv. Mihovil te je stoga i naziv projekta “Dvorac otočnih priča”, ističe prvi čovjek Općine Preko i podsjeća da su posljednjih godina provedeni radovi redovitog održavanja i čišćenja, saniran je zid sjeverne kule i obavljena sondažna arheološka istraživanja unutar tvrđave uz jugoistočni obrambeni zid.

Izrađeni su i geodetski elaborat i geodetski snimak tvrđave te konzervatorski elaborat i arhitektonski snimak, predprojektna studija obnove i rekonstrukcije tvrđave, a ove godine obavljen je dio arheoloških istraživanja na površini od 30 četvornih metara.

– Sada je potrebno završiti arheološka istraživanja na 700 kvadrata te dokumentiranje gradine i utvrde kako bi se moglo nastaviti dalje s projektom obnove tvrđave. Projekt je dugotrajan i zahtijeva izradu brojne dokumentacije, ali da bismo došli do cilja, potrebno je poštovati propise i zadovoljiti sve uvjete jer ćemo se jedino tako moći prijaviti na europske natječaje i obnoviti tvrđavu i dovesti je u stanje koje ona i zaslužuje, poručuje Brižić.