Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Velika investicija na području Općine Preko: Kreće 23 milijuna kuna vrijedna energetska obnova PB Ugljan

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić potpisao je u ponedjeljak u Domu županije u Zadru deset ugovora o sufinanciranju energetske obnove pet zgrada Psihijatrijske bolnice Ugljan te osnovnih škola u Škabrnji i Gračacu vrijednih 11 milijuna kuna.

– Zadarska županija iznimno je uspješna po povlačenju novca iz europskih fondova. Dosad su potpisani ugovori vrijedni više od 2,4 milijarde kuna, od čega se na Grad Zadar odnosi 1,4 milijarde kuna, izjavio je ministar Pavić.

Ukupna investicija energetske obnove pet objekata ugljanske bolnice iznosi oko 23 milijuna kuna, a cijeli projekt trebao bi završiti za dvije godine.

– Ovo je trenutno jedan od najvrjednijih projekata koji se provode na području naše općine. Projekt je pripremljen temeljito i kvalitetno, a mi smo pružili maksimalnu potporu Psihijatrijskoj bolnici Ugljan u pripremi dokumentacije te mogu sa zadovoljstvom reći da je ovo konkretan primjer sinergije Općine Preko, Zadarske županije i Vlade RH koji će donijeti znatno bolje uvjete djelatnicima i pacijentima bolnice, istaknuo je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Prema riječima ravnatelja PB Ugljan dr. Mladena Mavara, prvi ugovor potpisan je još početkom ove godine, a kada završi rekonstrukcija i energetska obnova svih pet zgrada ušteda električne energije iznosit će između 600 i 700.000 kuna godišnje.

Riječ je o ugovorima čiji predmet je financiranje detaljne energetske obnove pet zgrada, i to fasade s izolacijom zidova, krovište, stolarija, toplinska izolacija podova; u ukupnoj vrijednosti 22.708.750,00 kuna s PDV-om, od čega Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije financira 8.029.048 (35,4%), a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja 3.700.865,29 kuna (16,3%).

Preostalih 48,3 % osigurat će se kreditnim zaduživanjem kroz financijski instrument ESIF kredita za energetsku učinkovitost Hrvatske banke za obnovu i razvitak , uz vrlo povoljnu kamatnu stopu ispod 2% kroz 14 godina, a čije bi se vraćanje osiguralo iz decentraliziranih sredstava za zdravstvene ustanove počevši od 2020. godine.